Streamy nenahradí živý zážitek. Filharmonie Brno se vrací do Besedního domu

ČTK ČTK
21. 5. 2020 13:02
Po téměř třech měsících se do Besedního domu vrátí živé koncerty Filharmonie Brno. Komorní cyklus nazvaný Konec streamu – Hrajeme zase živě! nabídne od příštího úterý osm vystoupení ve čtyřech dnech. Orchestr dodrží hygienická opatření.
Filharmonie Brno začne opět koncertovat před lidmi.
Filharmonie Brno začne opět koncertovat před lidmi. | Foto: archiv Filharmonie Brno

"Nabídka streamů a archivních koncertů byla v posledních týdnech neskutečná, člověk nevěděl, co si pustit dříve. Ale ukázala se při tom jedna věc: živý zážitek to nedokáže nahradit," míní ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Od úterý do pátku se denně uskuteční dva koncerty pro 130 posluchačů s totožným programem. První začne v 15:30, druhý v 18:00. Hrát se bude v komorním obsazení, bez dechových nástrojů, které představují riziko kvůli šíření kapének.

"Sál bude rozestavěný tak, abychom dodrželi povinné rozestupy. Po skončení koncertu vše vydezinfikujeme, sál vyvětráme a vzduch v něm vyčistíme ionizátorem," popisuje Kučerová.

Cyklus zahájí violoncellisté s programem, který již v pondělí od 19 hodin odehrají na střeše tržnice na Zelném trhu. Zazní skladby Vivaldiho, Mahlera nebo Rossiniho. Devět hudebníků v jedné skladbě doprovodí harfistka Dominika Svozilová. Diváci na místě mohou koncert sledovat na velkoplošné obrazovce, díky které violoncellisty hrající na střeše uvidí zblízka.

Ve středu se posluchači mohou těšit na kombinaci harfy a kontrabasu. Manželské duo Ivana a Marek Švestkovi zahrají skladby od romantismu po současnost.

Ve čtvrtek následují koncerty s bicími nástroji. "Některé skladby zahrajeme rozestavěni po obvodu sálu, jiné doplníme nahrávkami lidského hlasu," avizuje vedoucí filharmonických bicistů Lukáš Krejčí. Pátek pak patří kvartetu s repertoárem od Bacha po Beatles.

Vstupenky na komorní koncerty lze koupit přes internet nebo v předprodeji Filharmonie Brno, případně na místě půl hodiny před začátkem. Jednotná cena je 100 korun bez možnosti slev, místa v sále ani na galerii nejsou číslovaná.

Filharmonie Brno také 25. května zahájí předprodej na svou 65. koncertní sezonu.

Cellistky brněnských filharmoniků Pavlína Jelínková a Katarína Madariová zahrály Pachelbela u rybníka. | Video: Honza Jelínek
 

Právě se děje

Další zprávy