Soutěž Pražského jara vyhráli Korejci, klavírista Zoukal byl druhý

ČTK Kultura ČTK, Kultura
15. 5. 2021 18:46
Vítězem Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro v oboru klavír se stal I Tong-ha z Jižní Koreje. Už dříve ve finále oboru smyčcové kvarteto uspěl korejský Arete String Quartet.

Druhé místo mezi klavíristy společně obsadili Korejec I Če-jong a Čech Matouš Zukal. Zazněly koncerty Ludwiga van Beethovena a Petra Iljiče Čajkovského za doprovodu orchestru FOK pod taktovkou Marka Šedivého. Koncert se uskutečnil bez obecenstva v sále.

"Po napínavém klání porota v čele s klavíristou Garrickem Ohlssonem rozhodla, že třetí místo nebude uděleno," doplňuje mluvčí festivalu Pavel Trojan.

Klavírista I Tong-ha obdržel Ceny hlavního města Prahy a Rudolfa Firkušného plus ocenění Nadace Český hudební fond za nejlepší provedení skladby od Jany Vöröšové, složené přímo pro letošní soutěž. Čestné uznání porota udělila Vojtěchu Trubačovi. Cenu Nadace Gideona Kleina pro nejúspěšnějšího českého účastníka soutěže si odnáší Matouš Zukal.

Finále oboru smyčcové kvarteto se uskutečnilo 13. května ve Dvořákově síni Rudolfina za účasti tří finalistů. Vítězem se stal korejský Arete String Quartet, druhá cena nebyla udělena a třetí místo společně obsadily rakouský Selini Quartet a český Kukal Quartet. Jihokorejský soubor obdržel také Cenu Nadace Bohuslava Martinů.

Do Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro v oborech klavír a smyčcové kvarteto se letos přihlásily téměř dvě stovky mladých hudebníků z celého světa. První kola se uskutečnila on-line. Loni pořadatelé soutěž, která se měla konat v oborech fagot a klarinet, kvůli pandemii zrušili.

Soutěž je součástí festivalu Pražské jaro, který 12. května ve Smetanově síni Obecního domu tradičně otevřela Má vlast Bedřicha Smetany, tentokrát v podání barokního orchestru Collegium 1704. Uvnitř mohli být výjimečně přítomni diváci, protože večer byl součástí pilotního projektu ministerstva kultury, jenž má ukázat cestu k návratu diváků na kulturní akce.

Plošně stát povolí omezenou účast diváků na vnitřních kulturních akcích zřejmě až od 24. května. Loňský ročník festivalu se kvůli opatřením proti šíření koronaviru konal jen on-line. Pražské jaro v aktualizovaném programu 76. ročníku nabízí 23 koncertů, které se konají do 3. června.

Tuto neděli 16. května festival pokračuje recitálem porotce soutěže Garricka Ohlssona. V přímém přenosu bude streamován na webu. Klavírista má na programu tři skladby Alexandra Skrjabina a sonáty od Karola Szymanowského, Sergeje Prokofjeva i Leoše Janáčka.

"V této sezoně jsem se rozhodl vrátit k Prokofjevově Sonátě op. 84, kterou jsem se naučil, když mi bylo patnáct let, a Skrjabinově Páté sonátě, kterou jsem hrál poprvé ve čtyřiatřiceti letech. Obě patří mezi má oblíbená díla. Prokofjev pro své melodické kvality a velkou dramatičnost, Skrjabin kvůli své extatičnosti," vysvětluje.

"Janáčkova Sonáta I. X. 1905 je úžasná, ale doposud jsem ji nikdy nehrál. Podobně Szymanowského Třetí sonáta vstoupila do mého života teprve nedávno. Je to fascinující skladatel. Vychází ze světa Chopina a Skrjabina, ale nalézáme v něm i další vlivy. Všechna tato díla jsou mimořádně obtížná, ale totéž se dá říct o Bachovi, Beethovenovi a Brahmsovi. Samozřejmě že zahájit večer Szymanowským je pro posluchače i klavíristu náročné, ale své pražské přátele dobře znám a věřím jim," dodává Ohlsson.

 

Právě se děje

Další zprávy