Snoubenka jde zachránit očarovaného milence. Heřman režíruje Händelovu operu

ČTK ČTK
27. 1. 2022 19:10
Půvab barokní hudby chce publiku zprostředkovat nová inscenace opery Alcina, kterou připravuje brněnské Národní divadlo. Vzniká v mezinárodní koprodukci. Dílo Georga Friedricha Händela z roku 1735 hraje orchestr Collegium 1704, režíruje Jiří Heřman.

Premiéra se koná příští sobotu 5. února v Janáčkově divadle. Z Brna, kde se dosud nehrála, opera zamíří do Caen a Versailles ve Francii.

Alcina je mocná kouzelnice, která do svého paláce na ostrově láká milence. Jedním z nich je rytíř Ruggiero, jenž podlehne kouzlu a zapomene na svou snoubenku Bradamante. Odvážná dívka se jej v převleku za muže vydává zachránit.

"Alcina bývá často interpretována jako negativní postava, kouzelnice zneužívající milence," říká režisér Jiří Heřman. "Já jsem ale skrze Händelovu hudbu i libreto objevil jiný příběh: osud osamělé ženy, která hledá dokonalý vztah, ale skončí zklamaná a opuštěná. Samota a hledání rovnováhy ve vztahu dvou lidí se tak pro mě staly hlavním tématem," vysvětluje.

Původně chtěl inscenaci odehrát ve scénografii vycházející z versailleského zámku, nakonec se dostal k představě opuštěného domu na pobřeží plného zrcadel, jež symbolizují hledání sebe sama. Každá postava v nich vidí svou duši, své nedokonalosti i dokonalosti, doplňuje Heřman.

Dirigent Václav Luks z Collegia 1704 poznamenává, že Händel k postavám čarodějek nejspíš choval jistou sympatii. "Svěřuje jim nejkrásnější a nejhlubší hudbu, propůjčuje lidskou dimenzi, vykresluje je jako trpící oběti vlastních kouzel," líčí.

Titulní postavu nastudovaly Pavla Vykopalová a Karina Gauvinová. Ruggiera zpívají Kangmin Justin Kim nebo Ray Chenez. Jako Bradamante se představí Václava Krejčí Housková, případně Monika Jägerová.

Inscenace vzniká v koprodukci s divadly v Caen a Versailles, podpořily ji organizace Gesamtkunstwerk Bratislava a Bohemian Heritage Fund. Po premiérách 5. a 6. února bude Alcina znovu na programu Janáčkova divadla 12., 13. a 18. února.

 

Právě se děje

Další zprávy