Smetanovu Litomyšl zahájí Česká filharmonie, zazpívají Kožená i Plachetka

ČTK Kultura ČTK, Kultura
1. 2. 2019 16:35
Festival Smetanova Litomyšl, jehož 61. ročník se letos uskuteční od 13. června do 7. července, přinese během 25 dní stejně jako loni 41 pořadů.
Snímek z loňského zahajovacího koncertu festivalu na zámku Litomyšl.
Snímek z loňského zahajovacího koncertu festivalu na zámku Litomyšl. | Foto: Smetanova Litomyšl

Mimořádně rozsáhlá bude operní řada, která nabídne deset titulů. V koncertní řadě vystoupí Velký symfonický orchestr P. I. Čajkovského z Moskvy. Ten byl pod vedením dirigenta Vladimira Fedosejeva před pěti lety hostem přehlídky Dvořákova Praha, předloni v metropoli vystoupil znovu v Obecním domě na pozvání festivalu České doteky hudby. Večer se tehdy konal u příležitosti 40. výročí letu prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka do vesmíru.

Program festivalu byl představen v Dvořákově síni Rudolfina.
Program festivalu byl představen v Dvořákově síni Rudolfina. | Foto: Smetanova Litomyšl

Smetanovu Litomyšl 13. června na zámeckém nádvoří otevře Česká filharmonie, se kterou festival loni uzavřel partnerství.

Již dříve pořadatelé oznámili galakoncert ruské operní divy Olgy Pereťatkové-Mariottiové. Koloraturní sopranistka zazpívá 15. června v programu Hvězdy operního nebe. Osmatřicetiletá rodačka z Petrohradu v minulosti uspěla na pěvecké soutěži Operalia, několikrát účinkovala v newyorské Metropolitní opeře.

"Rekordní počet titulů v operní řadě obohatí všechna tři tuzemská národní divadla. Festival uvede různé inscenace od Hry o Marii Bohuslava Martinů až po slavnou rockovou operu Jesus Christ Superstar," upřesňuje umělecký ředitel Smetanovy Litomyšle Vojtěch Stříteský.

Známé umělce nabídne také komorní řada. Pěvkyně Magdalena Kožená vystoupí s orchestrem Collegium 1704 dirigenta Václava Lukse v projektu nazvaném Il giardino dei sospiri.

V programu sestaveném z dramatických scén slavných ženských hrdinek, jako jsou Armida nebo Ariadna, má Kožená roli průvodkyně. Hudbu italských kantát Georga Friedricha Händela doplňují díla jeho benátských a nepolských současníků. Progam již zazněl na loňském turné Kožené s Collegiem 1704, které zahrnovalo také zastávku na Svatováclavském hudebním festivalu.

Recitál si pro Smetanovu Litomyšl připravil také její rezidenční umělec, basbarytonista Adam Plachetka.

Ve varhanním koncertu zazní cyklus Faust Petra Ebena. Duchovní hudbu mimo jiné zastoupí výběr vokálních polyfonií v koncertu Cantus ad gloriam Dei Kühnova dětského sboru a Komorního orchestru pražských filharmoniků.

Světskou radost chce přinést vystoupení jazzové kapely Club des Belugas pod širým nebem v Klášterních zahradách. Tradiční jazz uvede další Jazzová jízda v jízdárně, kde klavírista Emil Viklický se svým triem a recitátory provedou mimo jiné melodram Tajemství člověka na texty Václava Havla.

Snímek z loňského zahajovacího koncertu, který zahrála Česká filharmonie pod taktovkou Petra Altrichtera.
Snímek z loňského zahajovacího koncertu, který zahrála Česká filharmonie pod taktovkou Petra Altrichtera. | Foto: Smetanova Litomyšl

Prvky jazzu, tance a hlavně world music budou součástí vystoupení pěvkyně Idy Kelarové a jejího dětského romského souboru Čhavorenge, s nímž opakovaně spolupracuje Česká filharmonie.

Smetanova Litomyšl pak vyvrcholí 6. července koncertem Sólo pro 100 smyčců. Závěrečné Velké finále v zámeckém nádvoří i Klášterních zahradách provede diváky skladbami uváděnými při zvláště slavnostních příležitostech. Zazní hudba Ludwiga van Beethovena, Richarda Wagnera, Bedřicha Smetany, Johna Williamse a dalších.

Program festivalu doplní doprovodné akce. Od 6. března začne předprodej vstupenek, již koncem února ale bude možné zakoupit vstupenkové balíčky.

 

Právě se děje

Další zprávy