Slavný klavírista Ljubimov hrál skladbu od Ukrajince. Ruská policie koncert přerušila

Kultura RBK, Kultura
15. 4. 2022 11:57
Moskevská policie přerušila recitál světoznámého ruského klavíristy Alexeje Ljubimova, na němž zazněly skladby ukrajinského autora. Bezpečnostní složky údajně reagovaly na anonymní hlášení, že v sále se nachází bomba. Žádnou ale nenalezly a koncert nebyl dokončen. Ve stejném kulturním centru se dříve konala protiválečná akce.
Policie v Moskvě přerušuje středeční recitál Alexeje Ljubimova. Video na síti Telegram zveřejnil deník RBK. | Video: RBK

Na případ upozornily ruské deníky RBK a Moscow Times. Podle nich sedmasedmdesátiletý klavírista Alexej Ljubimov ve středu večer uvedl cyklus skladeb Schody od ukrajinského autora Valentina Silvestrova, jenž kvůli válce musel utéct z Kyjeva a nyní se nachází v Německu. Ljubimov se s ním dlouhodobě přátelí, jeho kompozice dříve nahrál.

V době, kdy Rusko více než 50 dnů útočí na Ukrajinu, tak volba repertoáru může a nemusí být symbolickým gestem nesouhlasu s válkou. Večer se konal v moskevském kulturním centru Rassvet (Úsvit), které už začátkem března uspořádalo jinou akci nazvanou Básně proti válce.

Video zveřejněné na síti Telegram ukazuje druhou část středečního vystoupení, kdy Ljubimov u koncertního křídla dohrává poslední tóny Impromptu č. 2 od Rakušana Franze Schuberta. Tou dobou už u něj ale stojí dva policisté. Kvůli následným ovacím a potlesku vestoje není slyšet, co mu říkají.

Podle Moscow Times byla akce přerušena zhruba v půl desáté večer, jak popsal zaměstnanec kulturního centra. "Čekali jsme, až dorazí policejní psi, ti prohledali prostor. Tohle všechno trvalo do půl jedné ráno," uvedl.

Podle něj policie mohla přijít poté, co ji někdo z diváků upozornil, že na koncertě zní skladby ukrajinského autora. Podobně, tedy jako protiválečný protest, nahrávku na Twitteru interpretuje například Sergej Vasiljev z právní fakulty Amsterdamské univerzity.

V Rusku od začátku března platí zákon, podle nějž může být jakákoli forma nesouhlasu s postupem armády potrestána až 15 lety ve vězení. Válku také v Rusku nelze legálně označit za válku, státní média v souvislosti s Ukrajinou používají výslovně spojení "speciální vojenská operace".

Cyklus Schody od Valentina Silvestrova sestává z 11 písní na texty básníků Alexandra Bloka, Fjodora Ťutčeva či Osipa Mandelštama. Téměř hodinovou kompozici autor vytvořil v letech 1980 až 1982, koncem tisíciletí ji drobně upravil. Tuto středu v Moskvě písně zazpívala sopranistka Jana Ivanilovová. Záznam jejího vystoupení není k dispozici.

Jak připomíná web Classicfm.com, díla ukrajinského skladatele Valentina Silvestrova v posledních měsících zařazují koncertní síně po celém světě, aby vyjádřily solidaritu s Ukrajinou. Kompozici nazvanou Chvalozpěv 2001 začátkem března uvedly Janáčkova filharmonie Ostrava nebo newyorská Metropolitní opera, zatímco Symfonický orchestr Českého rozhlasu na benefici pro Ukrajinu představil Elegii od téhož autora.

Silvestrov byl proskribovaný už za Sovětského svazu. V roce 1974 jej strana vyloučila ze Svazu skladatelů poté, co demonstrativně opustil zasedání na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy.

Alexej Ljubimov patří k předním ruským klavíristům. Pro věhlasná vydavatelství jako ECM natáčel baroko i Beethovenovy nebo Mozartovy sonáty. Ještě dříve ale ruským posluchačům premiérově zprostředkoval skladby Arnolda Schönberga nebo Karlheinze Stockhausena.

Právě kvůli zájmu o západní moderní hudbu a americké minimalisty byl Ljubimov už za komunismu cenzurován, roky nesměl cestovat do zahraničí. Po rozpadu Sovětského svazu učil na salcburském Mozarteu nebo moskevské konzervatoři, založil barokní kvarteto nebo spolupracoval s Budapešťským festivalovým orchestrem a Londýnskou filharmonií.

Ljubimova znají také Češi. Roku 1995 účinkoval na festivalu Pražské jaro, kde recitál stejně jako tuto středu v Moskvě zakončil Schubertovým Impromptu. Roku 2007 vystoupil v pražském Rudolfinu, o dva roky později v kostele sv. Šimona a Judy hrál na 200 let starý kladívkový klavír.

Zatím naposledy před devíti lety Ljubimov dorazil na přehlídku Moravský podzim, kde nejprve uvedl Preludia od Clauda Debussyho, aby je vzápětí volněji interpretoval ve dvojici s perkusistou Vladimirem Tarasovem.

Slavný virtuos se českými médii mihl ještě v nečekané souvislosti. Roku 2007 popsal redaktorovi Radiožurnálu, jak jej na dovolené v Praze podvedl směnárník. Místo tehdejšího kurzu 28 korun za euro mu peníze vyměnil za 21 euro. Když to Ljubimov zjistil a žádal zrušení transakce, směnárník mu odmítl vyhovět.

„Pravda je to, co chce car. To, co vytváří hezký obraz Ruska. Není svobodný tisk a jediný svobodný prostředek je v románech, říká Martin C. Putna. | Video: Daniela Písařovicová
 

Právě se děje

Další zprávy