Semjon Byčkov zůstane šéfdirigentem České filharmonie, smlouvu má až do roku 2028

ČTK ČTK
28. 9. 2022 20:46
Šéfdirigent České filharmonie Semjon Byčkov prodloužil původně pětiletou smlouvu o dalších pět roků. Před středečním zahajovacím koncertem 127. sezony České filharmonie to na pódiu Dvořákovy síně pražského Rudolfina oznámil ředitel orchestru David Mareček. Byčkov v jeho čele stanul po předčasně zesnulém Jiřím Bělohlávkovi v roce 2018.
Šéfdirigent České filharmonie Semjon Byčkov.
Šéfdirigent České filharmonie Semjon Byčkov. | Foto: Petra Hajská

"Pro Českou filharmonii znamená prodloužení smlouvy se Semjonem Byčkovem prosperitu, stabilitu a růst. Už uplynulé čtyři sezony byly ve znamení uměleckého růstu a růstu prestiže, a proto jsme rádi, že díky podpoře ministerstva kultury může tento vývoj pokračovat i v následujícím období," uvedl Mareček.

K výrazným počinům dosavadní Byčkovovy éry u České filharmonie patří mimo jiné vydání kompletního cyklu symfonických děl Petra Iljiče Čajkovského a zahájení nahrávání symfonií Gustava Mahlera, stejně jako opakovaná hostování v prestižních světových sálech včetně plánovaných třídenních vystoupení v newyorské Carnegie Hall či tokijské Suntory Hall.

Mareček připomněl, že Byčkov se před přijetím postu u České filharmonie chtěl věnovat pouze hostování u slavných orchestrů, jako jsou Berlínští nebo Vídeňští filharmonikové či Newyorská filharmonie. Čeští filharmonici ho přesvědčili, aby se po Bělohlávkově smrti stal jejich šéfdirigentem.

"Česká filharmonie je legendou už déle než jedno století a legenda musí zůstat legendou. K dosažení uvedeného cíle ovšem vede jediná cesta. Orchestr musí i nadále růst, musí se stále zdokonalovat, musí reagovat na nové výzvy," zdůrazňuje Byčkov. "Tohle ovšem není pouze moje mise jako současného šéfdirigenta. Je to mise, již sdílím se svými předchůdci a již budou muset naplňovat i ti, kteří přijdou po mně," dodává.

Hlavním posláním prvního českého orchestru je podle něho představování co nejpestřejšího repertoáru od baroka až po současnost s těžištěm v klasicko-romantickém období.

Američan ruského původu Byčkov se roku 2018 stal čtvrtým zahraničním šéfdirigentem nejvýznamnějšího tuzemského orchestru od roku 1989. Před ním v této roli působili v letech 1993 až 1996 Němec Gerd Albrecht, ruský klavírní virtuos s islandským a švýcarským občanstvím Vladimir Ashkenazy v letech 1997 až 2003 a izraelský dirigent Elijahu Inbal v období 2009 až 2012.

První dirigentské zkušenosti získal Byčkov už za studií v 19 letech. V roce 1975 emigroval do Spojených států, kde později obdržel americké občanství. Dirigoval téměř všechny významné orchestry světa, jako jsou například Berlínská a Vídeňská filharmonie, Londýnský symfonický orchestr nebo Newyorská filharmonie.

Rodák z Leningradu, dnešního Petrohradu, už 24. února odsoudil útok Ruska na Ukrajinu. Opakuje se podle něj historie let 1956 a 1968. Připomněl tak vpád sovětských okupačních vojsk do Maďarska a Československa.

 

Právě se děje

Další zprávy