Různé podoby lásky i skladby mystičky a řeholnice. Co chystá orchestr Collegium 1704

ČTK ČTK
15. 1. 2023 20:18
Devět koncertů absolvuje barokní orchestr Collegium 1704 v pražském kulturním prostoru Vzlet od 21. února, kdy zde začne novou sezonu svého komorního cyklu. Do konce roku diváky kromě večerů se sólisty a pravidelnými hosty čekají mimo jiné filmové projekce v nedalekém Kině Pilotů.
Orchestr Collegium 1704 existuje od roku 2005, založil a vede jej dirigent Václav Luks.
Orchestr Collegium 1704 existuje od roku 2005, založil a vede jej dirigent Václav Luks. | Foto: Petra Hajská

"V dramaturgii chceme navázat dlouhodobou spolupráci s partnerskými festivaly, jichž je Collegium 1704 pravidelným hostem, sdílet a iniciovat exkluzivní projekty komorní hudby formou kurátorského výběru a podpořit mobilitu umělců napříč Evropou," vypočítává Veronika Hyksová, manažerka Collegia 1704.

Konkrétně zmiňuje propojení s prestižními pořadateli, jako jsou festival staré hudby Oude Muziek v nizozemském Utrechtu nebo varšavský Institut Fryderyka Chopina.

Program komorního cyklu otevře 21. února hudba britských ostrovů druhé poloviny 17. století v podání kvinteta For Several Friends, které se specializuje na díla skladatelů jako Henry Purcell a Matthew Locke i jejich méně známých současníků. Pro tuto příležitost si pozve sopranistku Pavlu Radostovou, sólistku Collegia Vocale 1704.

Jiná sopranistka a zakládající členka téhož souboru Hana Blažíková bude protagonistkou koncertu 20. března, jehož tématem se stane láska v rozličných podobách. Na theorbu, což je velká basová loutna rozšířená o dlouhý krk s pražci a basovými strunami vyvinutá koncem 16. století, ji doprovodí Jan Krejča.

Významné osobnosti středověku, řeholnici a skladatelce Hildegardě z Bingenu, bude zasvěcen koncert 26. dubna v podání pražského ženského vokálního ansámblu Tiburtina. O den později na něj v Kině Pilotů naváže projekce hraného snímku Vize - Život Hildegardy z Bingenu od Margarethe von Trotty, režisérky a představitelky německé nové vlny.

Smyčcové kvartety Josefa Myslivečka, Josepha Haydna nebo Františka Xavera Richtera uvede 18. května ve Vzletu Reichovo kvarteto, v němž působí houslisté Ivan Iliev a Veronika Manová, violista Jakub Verner a violoncellista Libor Mašek. Hraný film Il Boemo o skladateli Myslivečkovi, k němuž Collegium 1704 natočilo hudbu, pak budou moci diváci zhlédnout v Kině Pilotů den nato, to znamená 19. května.

Jarní část sezony ve Vzletu uzavře 4. června sólový recitál In Paradiso kontratenoristy Benna Schachtnera. Za doprovodu Collegia 1704 v komorním obsazení zazní Bachovy kantáty pro sólový alt, jež vyžadují špičkové interpretační schopnosti i dokonalou pěveckou techniku.

Po letní přestávce bude cyklus pokračovat koncertem The Tunelanders, basilejského projektu skupiny absolventů Scholy Cantorum Basiliensis vedené cembalistou i varhaníkem Joanem Boronatem Sanzem a ukrajinským houslistou Vadymem Makarenkem. Předvedou tradiční anglické, skotské nebo irské melodie.

Díky akci nazvané Fryderyk! do Vzletu 22. října zavítá laureát nadcházejícího ročníku varšavské Klavírní soutěže Fryderyka Chopina. Jeho jméno bude známo až několik dnů předtím. Po koncertě má následovat debata se sólistou.

Večer písňové tvorby českých, polských a německých autorů, jako byli Robert Schumann, Fryderyk Chopin nebo Leoš Janáček, čeká diváky 16. listopadu. Jako sólisté vystoupí za doprovodu klavíristy Karla Košárka polská sopranistka Natalia Rubiś a její krajan, tenorista Krystian Adam.

Závěrečný koncert má 7. prosince patřit komornímu programu Collegia 1704 a Collegia Vocale 1704 pod vedením dirigenta Václava Lukse. Večer nazvaný Cantate Domino představí vokálně instrumentální díla 17. století - slavnými benátskými skladateli Giovannim Gabrielim a Claudiem Monteverdim počínaje, Gabrieliho žákem Heinrichem Schützem konče.

Collegium 1704 vzniklo v roce 2005, stejně jako s ním propojený pěvecký sbor Collegium Vocale 1704. Letopočet v názvu symbolizuje skladatele Jana Dismase Zelenku, jehož tvorbě se hudebníci věnují.

Kulturní prostor Vzlet otevřel před dvěma roky na místě bývalého vršovického kina. Zrekonstruovala jej Městská část Praha 10, výběrové řízení na provoz vyhráli společně Collegium 1704, divadlo Vosto5 a Kino Pilotů. "Když začal fungovat v bezmála půlstoletí nepoužívaném bývalém kině, Vršovice se dočkaly kulturního centra, jaké čtvrti nad Botičem dlouho chybělo," napsalo Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy