Rusalka se špičkovými pěvci. Dvořákova Praha uvádí skladatelovu nejznámější operu

ČTK ČTK
22. 9. 2022 10:10
Už dvakrát na festivalu Dvořákova Praha v zaplněném Rudolfinu zaznělo koncertní provedení Rusalky, nejznámější opery Antonína Dvořáka. Česká filharmonie s dirigentem Semjonem Byčkovem ji nastudovala po více než 20 letech. Text libreta Jaroslava Kvapila mohli přítomní sledovat v češtině a angličtině na projekční ploše nad pódiem.

Po pondělním a středečním uvedení je Rusalka na programu ještě tento pátek 23. září. "Je mimořádně náročná na produkci, určitě se jedná o nejsložitější a nejkomplexnější projekt za dobu mého působení na Dvořákově Praze. Také frekvence zkoušek daleko předčila běžné přípravy koncertu," říká ředitel festivalu, klavírista Jan Simon.

Česká filharmonie se na premiéru chystala několik týdnů. Více než dva týdny intenzivně zkoušela, stejně jako Pražský filharmonický sbor vedený Lukášem Vasilkem. Přípravné práce však hudebníci zahájili bezmála před třemi roky, aby mohla být Rusalka uvedena podle původních představ. "Podařilo se sestavit hvězdné pěvecké obsazení podle hlavního kritéria, aby jednotliví pěvci svým hlasovým oborem a výrazovými schopnostmi plně vystihovali charakter svých rolí," doplňuje šéfdirigent filharmoniků Semjon Byčkov.

V titulní roli účinkuje jedenačtyřicetiletá litevská sopranistka s arménskými předky Asmik Grigorianová. "Rusalka je nádherná hudba i postava, a dokonce bych řekla, že je to jedna z mých erbovních rolí," konstatovala pěvkyně, která už Rusalku zpívala předloni v madridském Teatro Real.

Prince ztvárnil ukrajinský tenorista Dmytro Popov, jenž tutéž roli zná z Vídeňské státní opery, Ježibabu pak americká mezzosopranistka Jamie Bartonová, která už ji zpívala před pěti lety v newyorské Metropolitní opeře.

Basista Jan Martiník se zhostil postavy Vodníka, kterou chápe jako pozitivní a lyrickou. Cizí kněžnu ztvárnila slovenská mezzosopranistka Jana Kurucová, Lesní žínky Markéta Klaudová, Markéta Cukrová a Monika Jägerová. Jako Kuchtík se představila Štěpánka Pučálková. Boris Prýgl vystoupil jako Hajný, Jiří Brückler v úloze Lovce.

Romantická pohádková opera Rusalka měla premiéru 31. března 1901 v Národním divadle. Hlavní roli jako první zpívala Růžena Maturová. Nejznámější árií z této opery je Rusalčin zpěv k Měsíci, tedy árie Měsíčku na nebi hlubokém, nejznámějším sborem pak píseň Květiny bílé po cestě. Známá je také Vodníkova árie Ubohá Rusalko bledá, dále árie Ježibaby Čury mury fuk a Prince Vidino divná, přesladká.

Dvořákova Praha už dříve koncertně uvedla skladatelovy opery Alfréd a Král a uhlíř. Letošní 15. ročník festivalu potrvá do 25. září.

 

Právě se děje

Další zprávy