Rozhlasoví symfonici mají nového šéfdirigenta, vedení se ujal Popelka

ČTK ČTK
3. 10. 2022 23:20
V zaplněném pražském Rudolfinu se toto pondělí uskutečnilo inaugurační vystoupení Petra Popelky v roli nového šéfdirigenta Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Na zahajovacím koncertu jeho 96. sezony zazněly Houslový koncert Johannese Brahmse, který zahrál uznávaný Frank Peter Zimmermann, a symfonická báseň Pelléas a Mélisanda od Arnolda Schönberga.

Sedmapadesátiletý německý houslista Zimmermann, kterého běžně doprovázejí Berlínští či Vídeňští filharmonikové, v Praze využil nástroj z dílny Antonia Stradivariho. Vyvolal bouřlivý ohlas publika, jež si vytleskalo přídavek.

Brahmsův Houslový koncert vznikl roku 1878. V německé hudbě je řazen do čtveřice nejlepších houslových koncertů vedle Beethovenova, Mendelssohnova a Bruchova. Skladba věnovaná jednomu z nejuznávanějších tehdejších interpretů, autorovu příteli Josephu Joachimovi, se v časech premiéry dočkala od některých renomovaných umělců označení jako "nehratelná" či "napsaná proti houslím".

Pro druhou polovinu pondělního večera zvolil nový šéfdirigent rozhlasových symfoniků Popelka symfonickou báseň Pelléas a Mélisanda od Arnolda Schönberga, jednoho z nejvlivnějších skladatelů 20. století a průkopníka dodekafonie neboli dvanáctitónové hudby.

Petr Popelka od roku 2010 žije v Německu, deset let byl zástupcem vedoucího skupiny kontrabasů ve slavné Staatskapelle Dresden. Působil jako asistent šéfdirigenta NDR Elbphilharmonie v německém Hamburku, šéfdirigent Norského rozhlasového orchestru v Oslu a hlavní hostující dirigent Janáčkovy filharmonie Ostrava. K tomu Popelka spolupracuje s jinými renomovanými tělesy.

Věnuje se též opernímu repertoáru, účinkoval například v drážďanské Semperoper a pražském Národním divadle. "Zdejší veřejnost jej začala vnímat teprve nedávno, jako někoho, kdo přišel zvenčí. Kdo jej zažil na nemnoha koncertech s českými orchestry, ještě teď se nemůže probrat z úžasu, kde že se takový úkaz vzal," napsalo o něm Aktuálně.cz.

V právě zahájené 96. sezoně Symfonického orchestru Českého rozhlasu post hlavního hostujícího dirigenta zaujme Robert Jindra, který od roku 2001 působí v pražském Národním divadle a minulý měsíc se stal hudebním ředitelem jeho opery.

Pro sezonu 2022/2023 připravili rozhlasoví symfonici v koncertních řadách 27 vystoupení v Rudolfinu, Anežském klášteře, rozhlasovém Studiu 1 nebo budově Dox+. Nový šéfdirigent Popelka přivítá slavné hosty, jako jsou violoncellista Jean-Guihen Queyras při provedení Koncertu h moll Antonína Dvořáka, klavírista Nicolas Hodges, který ve světové premiéře zahraje novou kompozici Martina Smolky, nebo houslistka Patricia Kopačinská, jež přednese tvorbu jubilanta Györgye Ligetiho.

Očekávané bude hostování violoncellisty Daniela Müllera-Schotta. Účinkovat má nejen na závěrečném koncertu sezony 12. června příštího roku, ale také o den dříve v komorním projektu, kde se šéfdirigent Popelka představí netradičně coby kontrabasista a klavírista. Dirigent vystudoval hru na kontrabas v Praze a Freiburgu.

 

Právě se děje

Další zprávy