Rozhlasoví symfonici budou streamovat koncert s uznávaným violoncellistou

ČTK ČTK
14. 4. 2021 13:22
Rezidenční umělec rozhlasových symfoniků Jean-Guihen Queyras navzdory protipandemickým opatřením vystoupí v Praze. Violoncellista kanadsko-francouzského původu pod taktovkou šéfdirigenta Alexandera Liebreicha přednese příští pondělí 19. dubna z Rudolfina Koncert C dur Josepha Haydna a Andante cantabile Petra Iljiče Čajkovského.
Jean-Guihen Queyras vyrůstal v Alžírsku a Francii, nahrál violoncellové koncerty Dvořáka, Elgara či Ligetiho nebo Bachovy suity.
Jean-Guihen Queyras vyrůstal v Alžírsku a Francii, nahrál violoncellové koncerty Dvořáka, Elgara či Ligetiho nebo Bachovy suity. | Foto: Marco Borggreve

Vystoupení bude v přímém přenosu vysílat stanice Český rozhlas Vltava, živý stream nabídne na Facebooku také orchestr. "Koncert živě vysílá i Katalánský rozhlas, ze záznamu rozhlasy ve Švédsku a Portugalsku," doplňuje mluvčí orchestru Jana Patzelová.

V průběhu večera dále ve Dvořákově síni Rudolfina zazní suita z baletu Pulcinella od Igora Stravinského a Variace na Haydnovo téma od Johannesa Brahmse. Impulz ke vzniku Pulcinelly vzešel od Sergeje Ďagileva, zakladatele a ředitele Ruského baletu. Pro oživení repertoáru sáhl po neapolském lidovém kousku a Stravinského dlouze přemlouval k adaptaci hudby Giovanniho Battisty Pergolesiho.

Podle odborníků umělecký projev violoncellisty Queyrase charakterizují rozmanitost, bezchybná technika a intenzivní soustředění. Čtyřiapadesátiletý montrealský rodák dbá na souznění interpreta i posluchače s vnitřní motivací skladatele. Tomuto přístupu se naučil od Pierra Bouleze, se kterým ho pojilo dlouholeté umělecké partnerství.

Queyras nejprve přednese stěžejní violoncellový opus, Haydnův Koncert C dur z 60. let 18. století.

Následně zahraje lyrické Andante cantabile, které Čajkovskij původně napsal jako pomalou větu svého Prvního smyčcového kvartetu.

Finále večera je vyhrazeno pro Variace na Haydnovo téma od Johannesa Brahmse. Jejich premiéra roku 1873, kdy Vídeňskou filharmonii dirigoval sám autor, skončila úspěchem, jenž významně posílil skladatelovo sebevědomí.

Na letošní duben plánuje Symfonický orchestr Českého rozhlasu ještě jeden koncert, a to 26. dubna ze Studia 1 s harfistkou Kateřinou Englichovou.

Jean-Guihen Queyras hraje třetí větu Haydnova Koncertu C dur s Evropským komorním orchestrem pod taktovkou Yannicka Nézeta-Séguina. | Video: Philharmonie de Paris
 

Právě se děje

Další zprávy