Nizozemský orchestr kvůli sexuálnímu obtěžování propustil šéfdirigenta

Kultura AFP, Kultura
2. 8. 2018 18:43
Šéfdirigent se z celého srdce omluvil "všem ženám, které jsem za celý život potkal, zvláště těm, které mají pocit, že jsem se k nim nechoval s nejvyšší úctou a důstojností, jakou si zaslouží".
Daniele Gatti letos vedl Royal Concertgebouw Orchestra na Pražském jaru.
Daniele Gatti letos vedl Royal Concertgebouw Orchestra na Pražském jaru. | Foto: Pražské jaro - Petra Hajská

Přední evropský orchestr Royal Concertgebouw Orchestra kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování propustil svého šéfdirigenta Danieleho Gattiho.

Pod jeho taktovkou těleso ještě letos v květnu vystoupilo na festivalu Pražské jaro, jednalo se o jeden z vrcholů zdejší hudební sezony. Informaci o Gattiho propuštění přinesla agentura AFP.

Gattiho pád minulý týden odstartoval článek amerického listu Washington Post. Tomu sopranistka Alicia Bernecheová řekla, že ji Gatti roku 1996 v Chicagu pozval do dirigentského salonku, kde jí sáhl na zadek a proti její vůli ji políbil na ústa. Událost deníku potvrdila další žena, které se prý Bernecheová toho času svěřila.

Na další sopranistku Jeanne-Michèle Charbonnetovou prý dirigent podobně naléhal roku 2000, dokud ho "neodstrčila a nevyběhla z místnosti", jak popsala. I tuto událost si prý deník ověřil u přítelkyně Charbonettové.

Gatti se z celého srdce omluvil "všem ženám, které jsem za celý život potkal, zvláště těm, které mají pocit, že jsem se k nim nechoval s nejvyšší úctou a důstojností, jakou si zaslouží".

Management nizozemského Royal Concertgebouw Orchestra nyní uvedl, že po zveřejnění článku se na něj obrátilo hned několik hudebnic. Stěžovaly si na Gattiho prý opakovaně nevhodné chování.

Zřejmě právě tato nařčení nakonec "nenávratně narušila" důvěru mezi orchestrem a Gattim, proto s ním těleso ukončilo spolupráci.

Šestapadesátiletý milánský rodák Gatti byl v 90. letech minulého století šéfdirigentem Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia. Jeho další kroky vedly do Bologni, kde vedl tamní operní orchestr, a do Londýna, kde byl hostujícím dirigentem Royal Opera House v Covent Garden a především v letech 1996 až 2009 šéfdirigentem londýnského Royal Philharmonic Orchestra.

V letech 2008 až 2016 vedl Orchestre National de France, hned nato nastoupil v Nizozemsku, kde na postu šéfdirigenta nahradil Marisse Jansonse.

Na letošním festivalu Pražské jaro vystoupil Gatti s Royal Concertgebouw Orchestra ve Smetanově síni Obecního domu.

Na programu měli předehru z opery Euryanta skladatele Carla Marii von Webera z první poloviny 19. století a Mahlerovu Symfonii č. 1. Sólistou Prokofjevova Koncertu pro klavír a orchestr č. 3 byl Daniil Trifonov.

 

Právě se děje

Další zprávy