Do Česka se vrátí sopranistka Flemingová, oslaví výročí sametové revoluce

ČTK ČTK
19. 3. 2019 12:31
Americká operní hvězda Renée Flemingová zazpívá 9. července ve Smetanově síni Obecního domu, doprovodí ji Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK. Stane se tak na koncertu věnovaném 30. výročí sametové revoluce.
Renée Flemingová v Pražské křižovatce roku 2009 oslavila 20. výročí sametové revoluce.
Renée Flemingová v Pražské křižovatce roku 2009 oslavila 20. výročí sametové revoluce. | Foto: ČTK

Dirigovat bude jeden z významných žáků Leonarda Bernsteina a stálý spolupracovník pražských symfoniků, letos šestašedesátiletý Elli Jaffe.

Renée Flemingová.
Renée Flemingová. | Foto: FOK

Šedesátiletá pěvkyně přednese árie z oper i operet nebo muzikálové písně. Na programu budou díla Georga Friedricha Händla, Franze Schuberta, Giacoma Pucciniho, Franze Lehára, Friedricha von Flotowa a Antonína Dvořáka.

"Je pro nás velkou ctí, že se Renée Flemingová vrací k orchestru FOK, se kterým před lety v Praze zpívala Václavu Havlovi," říká ředitel orchestru Daniel Sobotka. "Flemingová má hluboký vztah k našim novodobým dějinám. Koncert tedy bude prvním z projektů, které věnujeme 30. výročí sametové revoluce," dodává.

Pěvkyně, jež obdivovala bývalého českého prezidenta Václava Havla, v Česku poprvé účinkovala na zámku v Nelahozevsi roku 1996. V únoru 2009 zpívala na koncertě, který v Praze ke 20. výročí 17. listopadu uspořádal Václav Havel a na kterém vystoupily také popové, rockové a folkové hvězdy Suzanne Vega, Lou Reed nebo Joan Baezová.

Mnohokrát oceňovaná sopranistka Renée Flemingová se narodila 14. února 1959 v rodině pěveckých pedagogů v pensylvánské Indianě. První větší roli dostala v Salcburku roku 1986 jako Konstancie v Mozartově Únosu ze serailu.

Renée Flemingová v Praze roku 2009 zazpívala árii Měsíčku na nebi hlubokém z Rusalky. | Video: Česká televize

Na evropskou scénu prorazila v roce 1993 jako Armida na Rossiniho festivalu v Pesaru.

V newyorské Metropolitní opeře prvně zpívala roku 1991, kdy zaskočila v roli hraběnky v Mozartově Figarově svatbě. Členkou této scény a jednou z největších hvězd pak Flemingová byla až do roku 2017.

Mezi nejoblíbenější party Flemingové patří Dvořákova Rusalka, kterou zpívá česky. Pěvkyně zastává názor, že opery by měly být zpívány v původních jazycích. Když Flemingová roku 2014 zpívala Rusalku v Metropolitní opeře, přímý přenos sledovali diváci nejen v českých kinech, ale také na zdejších náměstích.

Diváci na náměstí Republiky v Praze roku 2014 sledovali přímý přenos Rusalky z Met v hlavní roli s Renée Flemingovou.
Diváci na náměstí Republiky v Praze roku 2014 sledovali přímý přenos Rusalky z Met v hlavní roli s Renée Flemingovou. | Foto: ČTK
 

Právě se děje

Další zprávy