Půjčovna klavírů v Praze je zrekonstruována, nástroje nabízí za stokoruny měsíčně

ČTK ČTK
19. 9. 2021 14:06
Za cenu od několika stokorun měsíčně si lze půjčit domů piano od Českého hudebního fondu. Služba je určena těm, pro něž by jednorázový nákup nástroje byl příliš drahý, například pro rodiče začínajících hráčů, kde není jisté, zda u klavíru vydrží.

Fond zajišťuje i dopravu a ladění nástroje, půjčit si klavír je možné osobně, pro školu, na oslavu, koncert či třeba do kavárny. Půjčovna pianin a koncertních křídel byla v pražských Radlicích tento týden otevřena po rekonstrukci.

Český hudební fond má pobočky také v Brně, Ostravě a Lanškrouně. O nástroje pečují profesionálové, kteří zajišťují veškerý servis. Ve znovuotevřené pražské půjčovně si lze piano vyzkoušet a vybrat to, které pak v domácnosti, škole nebo kavárně může zůstat klidně několik let. V Praze je k dispozici 40 nástrojů.

Český hudební fond díky dlouhé tradici disponuje majetkem, který mu umožňuje o klavíry pečovat a pořizovat nové výkupem pozůstalostí či od orchestrů.

V době, kdy byly základní umělecké školy zavřené kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru, se klavíry vracely, zájem je ale jinak setrvalý. Fond nabízí možnost pronájmu od šesti měsíců až na dobu neurčitou. Půjčovné činí od 350 do 800 korun měsíčně.

Český hudební fond byl jedním ze šesti kulturních fondů zřízených státem v roce 1954. Pět let po sametové revoluci majetek přešel na Nadaci Český hudební fond, která pak koncem 90. let zřídila obecně prospěšnou společnost.

Od té doby fond provozuje a poskytuje služby spojené s hudebním životem, kromě nástrojů půjčuje hudební materiály ke koncertnímu provedení skladeb nebo pro studijní účely.

Lidé v Americe jsou víc otevření k vnímání jiné kultury, to je bohatství USA, Ameriku dělají imigranti. říká Tomáš Kačo, který zahrál v Carnegie Hall | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy