Představuje výrazné klavíristy. Cyklus v Anežském klášteře zahájí Sekera

ČTK Kultura ČTK, Kultura
1. 10. 2021 10:14
Za koncertní křídlo v pražském Anežském klášteře usedne v pondělí 4. října Miroslav Sekera. Uznávaný interpret na nástroj C. Bechstein D 282 přednese díla svých oblíbených skladatelů Ference Liszta, Wolfganga Amadea Mozarta, Fryderyka Chopina a Josepha Haydna. Zahájí tak další cyklus klavírních recitálů Hybatelé rezonance.
Miroslav Sekera se neúčastní soutěží, nechce hrát za každou cenu co nejvíc a nemá manažera.
Miroslav Sekera se neúčastní soutěží, nechce hrát za každou cenu co nejvíc a nemá manažera. | Foto: Hybatelé rezonance

"Na mém recitálu zazní díla dvou nejvrcholnějších autorů klasicistního období Haydna a Mozarta i představitelů romantismu Liszta a Chopina, které nespojuje jen jejich věhlas fenomenálních klavíristů, ale i fakt, že své hudební vzdělání započali u pedagogů s českými kořeny," připomíná Sekera.

Dojde mimo jiné na Haydnovu Sonátu C dur, Chopinovu Baladu F dur nebo Mozartových devět variací D dur na menuet Jean-Pierra Duporta.

Znalci na Sekyrovi oceňují excelentní technickou přípravu, soustředěný výkon, hloubku projevu a interpretační pojetí. Je vynikajícím sólistou s nebývale širokým stylovým záběrem, ale také citlivým spoluhráčem, doplňují pořadatelé. "Schopnost dýchat se sólistou, odhadnout jeho nečekané záměry na pódiu, v pravou chvíli se upozadit a naopak virtuózně zazářit spolu s maximální spolehlivostí z něj dělají doprovázeče snů," napsala o něm na Aktuálně.cz kritička Dita Hradecká.

Podle ní širší veřejnost Sekeru nezná spíš kvůli jeho postoji ke kariéře a soutěžím, kterých se neúčastní. Nedělá vše potřebné pro to, aby za každou cenu hrával co nejvíce sólových koncertů, stejně tak nemá manažera.

Všestranný talent Sekera zúročil už v osmi letech, kdy se objevil v roli malého Mozarta v oscarovém filmu Amadeus režiséra Miloše Formana.

V dalších večerech cyklu Hybatelé rezonance se představí pianista Karel Košárek, dirigent, skladatel a jazzový pianista Kryštof Marek či jedna z  nejvýraznějších osobností zdejší jazzové scény Najponk.

Cyklus navazuje na dvouletou sérii Saleem Ashkar Beethoven Residency, kde v rámci osmi koncertů zaznělo všech 32 Beethovenových klavírních sonát. V minulosti na akci vystoupili Lukáš Klánský, Tomáš Kačo, Beata Hlavenková, Jan Bartoš, Ivo Kahánek nebo Nikol Bóková. Cílem je upozornit na výrazné české pianisty a představit je v profilových recitálech, vyjadřujících jejich umělecký názor a preference.

Miroslav Sekera hraje Janáčkovu Soátu 1. X. 1905 v pražském kostele sv. Vavřince. | Video: Miroslav Sekera
 

Právě se děje

Další zprávy