Před premiérou filmu s Dykem vychází album Myslivečkových houslových koncertů

ČTK ČTK
29. 7. 2022 18:48
Před premiérou filmu Il Boemo režiséra Petra Václava, v němž Vojtěch Dyk ztvární českého skladatele Josefa Myslivečka z 18. století, vyšla reedice nahrávek Myslivečkových houslových koncertů.
Houslistka Šizuka Išikawa.
Houslistka Šizuka Išikawa. | Foto: Koningin Elisabethwedstrijd

Historický snímek zaměřený zejména na autorovu italskou kariéru začnou kina promítat 20. října. Komplet nahrávek Myslivečkových houslových koncertů nahrála japonská houslistka Šizuka Išikawa, vydal jej Supraphon.

Dnes sedmašedesátiletá Išikawa od roku 1970 studovala v Praze jako stipendistka Československého rozhlasu. Komplet nahrála s Dvořákovým komorním orchestrem mezi roky 1983 až 1986 ve Dvořákově síni Rudolfina. Dirigoval Libor Pešek.

"Bylo dobré, že před nahráváním jsem pod jeho taktovkou odehrála několik koncertů a vždycky to bylo tak příjemně vzrušující. Dá se říct, že díky Myslivečkovi jsem prožila nezapomenutelné chvíle s bohatou inspirací. A myslím, že i po letech je to v těch nahrávkách zřetelné, asi i proto se znovu vydávají," říká houslistka, která je od roku 1997 členkou Kubelíkova tria. Pravidelně s ním vystupuje na světových pódiích.

Umístila se na mezinárodních soutěžích Henryka Wieniawského v Poznani, královny Alžběty v Bruselu a Fritze Kreislera ve Vídni. Jako devatenáctiletá poprvé hrála sólově s Českou filharmonií, v jednadvaceti debutovala na festivalu Pražské jaro.

Koncem 70. let se zúčastnila nahrávání v rozhlase a natočila desky s Českou i brněnskou filharmonií, Dvořákovým komorním orchestrem, Pražským komorním orchestrem či Capellou Istropolitanou. V jejím repertoáru zaujala význačné místo česká tvorba. "Ve stylu hudby Josefa Myslivečka nacházím českou opravdovost a italskou náladu s virtuózními prvky," podotkla.

Ukázka z kompletu Myslivečkových houslových koncertů v podání Šizuky Išikawy a Dvořákova komorního orchestru, diriguje Libor Pešek. | Video: Supraphon

Hudba z filmu Il Boemo zazněla loni 11. listopadu v Rudolfinu na koncertu barokního orchestru Collegium 1704, jenž tohoto autora dlouhodobě propaguje. Nabídl program sestavený z vokálních i instrumentálních děl Myslivečka a Wolfganga Amadea Mozarta. Hostem byla sopranistka Simona Šaturová, která ve filmu Il Boemo propůjčila zpěvní hlas postavě Cateriny Gabrielliové. Ta byla jednou z nejslavnějších pěvkyň druhé poloviny 18. století a pravidelně účinkovala v Myslivečkových operách.

Koprodukční životopisné drama o Myslivečkovi natočil Petr Václav, držitel sedmi Českých lvů za snímek Cesta ven, v italštině. Skladatele a pražského rodáka hraje Vojtěch Dyk. Příběh se odehrává v neapolském divadle San Carlo, jež od první poloviny 18. století udávalo tón v opeře.

Režisér při psaní scénáře vycházel z knihy Stanislava Bohadla nazvané Josef Mysliveček v dopisech a publikace Daniela E. Freemana pojmenované Il Boemo - Průvodce po životě a díle Josefa Myslivečka. Film vznikal v době pandemie. "Při natáčení jsme věděli, že můžeme každým dnem skončit, pokud budou pozitivně testováni hlavní herci, moji klíčoví spolupracovníci nebo já sám. A to nemluvím o tom, že jsme se snažili vykřesat krásu a pocit osmnáctého století, zatímco jsme nosili chirurgické roušky," řekl Václav pro Aktuálně.cz.

Josef Mysliveček, jenž žil v letech 1737 až 1781, byl jedním z nejslavnějších evropských operních skladatelů druhé poloviny 18. století, učitelem a také přítelem Wolfganga Amadea Mozarta. Složil 30 oper, deset oratorií, symfonie, koncerty, overtury a mnoho komorních i chrámových děl. Orchestr Collegium 1704 minulý víkend uvedl jeho oratorium ve dvou částech Abramo ed Isacco na prestižních Salcburských slavnostech.

Teaser trailer z filmu Il Boemo, který začnou kina promítat 20. října. | Video: Pilot Film
 

Právě se děje

Další zprávy