Pražské jaro zahájí dirigent Hanus s orchestrem Velšské národní opery z Cardiffu

ČTK ČTK
9. 11. 2022 20:34
Mezinárodní hudební festival Pražské jaro zahájí 12. května příštího roku Má vlast od Bedřicha Smetany v podání orchestru Velšské národní opery z Cardiffu pod taktovkou jeho šéfdirigenta Tomáše Hanuse. Rezidenčním umělcem 78. ročníku se stane violista Antoine Tamestit, diváci ho uslyší na čtyřech koncertech.
"Tóny Mé vlasti v dnešní době velmi potřebujeme," říká dirigent Tomáš Hanus.
"Tóny Mé vlasti v dnešní době velmi potřebujeme," říká dirigent Tomáš Hanus. | Foto: Betina Skovbro

Na dalších koncertech se v čele Symfonického orchestru Bavorského rozhlasu představí Daniel Harding, Essenští filharmonikové přijedou se svým šéfdirigentem Tomášem Netopilem. České orchestry budou dirigovat John Adams, Klaus Mäkelä nebo Oksana Lynivová. Program ve středu zveřejnil nový ředitel festivalu Pavel Trojan.

"Tomáš Hanus je bezesporu s Jakubem Hrůšou a Tomášem Netopilem jedním ze tří českých dirigentů, kteří se mimořádně etablovali v zahraničí. Jeho jméno se skloňuje, ať už mluvíme o jeho úspěších ve vídeňské Státní opeře, nebo o jeho očekávaném debutu v milánské La Scale. Škoda, že ho častěji nevídáme v České republice. Festival Pražské jaro to chce napravit," avizuje Trojan.

Podle něj v Cardiffu sklízí Hanus obrovské úspěchy. "Myslím, že posluchači, kteří o orchestru Velšské národní opery ještě neslyšeli, budou velice příjemně překvapeni," dodává ředitel.

Hanus, který je rovněž členem umělecké rady Pražského jara, účinkuje v Česku výjimečně. Na festivalu se naposledy objevil před deseti lety s Ensemble intercontemporain. V čele velšského tělesa stojí od roku 2016 a dále rozvíjí zájem ostrovního publika o českou hudbu. Navazuje tak na dirigenta Charlese Mackerrase, který v Cardiffu uvedl britskou premiéru Řeckých pašijí Bohuslava Martinů, a také na režiséra Davida Pountneyho, současného uměleckého ředitele Velšské národní opery.

"Tóny Mé vlasti v dnešní době velmi potřebujeme. Probouzejí to lepší v nás, sebeuvědomění, kdo jsme, co nám říkají naše dějiny a jaký je jejich smysl," míní Hanus. "Hudba má moc jít hlouběji než slova. Smetanově Mé vlasti se nemusíme povinně klanět, tvářit se učeně a trochu se u toho nudit. Ona má sílu si nás najít sama a obejmout nás," dodává.

Vedle Hanuse patří ke světově nejúspěšnějším současným českým dirigentům ve světě také Tomáš Netopil. Již desátou sezonu je hudebním ředitelem a šéfdirigentem Essenských filharmoniků, s nimiž na Pražském jaru představí díla Edwarda Elgara a Antonína Dvořáka, a to společně s houslistou Frankem Peterem Zimmermannem. "Essenská filharmonie má díky naší dlouholeté spolupráci, a myslím, že nejen díky ní, velmi hluboký a intenzivní vztah k české hudbě," konstatuje Netopil.

Více prostoru než kdy jindy dostane na 78. ročníku festivalu viola. Jednak je vedle trombonu nástrojem Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro, jednak je instrumentem rezidenčního umělce Antoina Tamestita. Rezidenčním skladatelem víkendu soudobé hudby Prague Offspring se stane Georg Friedrich Haas, jehož díla zahraje proslulé Klangforum Wien.

Starou hudbu bude reprezentovat Les Talens Lyriques se zakladatelem Christophem Roussetem nebo kontratenorista Andreas Scholl. Debut Pražského jara má patřit dirigentce Aleně Jelínkové, jež povede Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK. Festival naváže na tradici závěrečných koncertů 2. června s programem Deváté symfonie Ludwiga van Beethovena, který pod taktovkou Christopha Eschenbacha provede Česká filharmonie. Prodej vstupenek začíná tento pátek 11. listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy