Festival Pražské jaro odvysílá 11 koncertů, vystoupí Česká filharmonie i Plachetka

ČTK ČTK
22. 4. 2020 20:03
Základem alternativního programu letošního ročníku festivalu Pražské jaro bude 11 koncertů živě přenášených z jevišť pěti pražských a jedné brněnské síně. Všechny bude možné bezplatně sledovat na stránkách festivalu.
Jakub Hrůša (na snímku) s Českou filharmonií uvede dva pozdní kvartety Ludwiga van Beethovena v úpravě pro smyčcový orchestr.
Jakub Hrůša (na snímku) s Českou filharmonií uvede dva pozdní kvartety Ludwiga van Beethovena v úpravě pro smyčcový orchestr. | Foto: Andreas Herzau

Večery má provázet Ondřej Havelka, vybrané koncerty zprostředkují Česká televize a Český rozhlas. "Ze Spojených států zahraje exkluzivně pro diváky Pražského jara sólový recitál kanadský houslista James Ehnes," upozorňuje ředitel festivalu Roman Bělor.

Dirigent Jiří Rožeň.
Dirigent Jiří Rožeň. | Foto: Ilona Sochorová

Pražské jaro se vzhledem k opatřením proti šíření nového typu koronaviru letos uskuteční on-line. Vystoupí na něm Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK, dále PKF - Prague Philharmonia a Česká filharmonie. "Dohodli jsme se na alternativních programech počítajících s menším obsazením," vysvětluje dramaturg festivalu Josef Třeštík.

Koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu bude 27. května streamován přímo ze Studia 1 Českého rozhlasu. Pod vedením dirigenta Roberta Kružíka zazní mimo jiné Adagio nedávno zesnulého klasika polské hudby Krzysztofa Pendereckého.

29. května spojí síly dva výrazní umělci: v Praze žijící cembalista Mahan Esfahani a dirigent Jiří Rožeň. Ten v čele PKF - Prague Philharmonia uvede českou premiéru Cembalového koncertu současného anglického skladatele Michaela Nymana.

Ve Smetanově síni Obecního domu vystoupí 1. června Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK s Tomášem Braunerem, který se v příští sezoně stane jeho šéfdirigentem. "V jeho nastudování nabídneme posluchačům hudbu Josef Suka a Zjasněnou noc Arnolda Schönberga, jejíž provedení by mohlo symbolizovat tolik očekávané společenské rozjasnění," popisuje dramaturg Třeštík.

Dvojici koncertů pod vedením svých hlavních hostujících dirigentů chystá Česká filharmonie. Program večera s Tomášem Netopilem se připravuje. Jakub Hrůša s Českou filharmonií uvede dva pozdní kvartety Ludwiga van Beethovena v úpravě pro smyčcový orchestr.

"Mně osobně chybí především setkávání s ostatními hudebníky a s publikem. Duševní obšťastňování druhých i sebe sama hudbou. A tak jsem mimořádně rád, že i letos proběhne velký český svátek hudby, festival Pražské jaro. Bude tomu v neobvyklých podmínkách, zásadní ale je, že Pražské jaro bude," říká Hrůša.

Letošní ročník Pražského jara se navíc svým způsobem poprvé uskuteční v Brně. Foyer tamního Janáčkova divadla bude 20. května dějištěm koncertu Brno Contemporary Orchestra, na němž zazní světová premiéra skladby Zběsilost v srdci, kterou Pražské jaro objednalo u českého skladatele Jana Ryanta Dřízala.

Program připravený speciálně pro Pražské jaro přednesou také soubory Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 pod vedením Václava Lukse. Na koncertu 18. května v Pražské křižovatce se objeví na 14 instrumentalistů a 12 pěvců, sólového partu se zhostí sopranistka Hana Blažíková. Program nabídne konfrontaci hudby Johanna Sebastiana Bacha a Jana Dismase Zelenky.

Pěvec Adam Plachetka na Pražském jaru představí Zimní cestu Franze Schuberta, kterou vloni na podzim studiově natočil. Na koncertu 25. května, živě přenášeném z Dvořákovy síně pražského Rudolfina, ho doprovodí klavírista David Švec, dirigent Opery Národního divadla, který s Plachetkou dlouhodobě spolupracuje.

Multižánrový skladatel Lukáš Sommer odehraje svůj autorský večer 31. května v prostorách Národního technického muzea, obklopen unikátními exponáty historických dopravních strojů. Jako host vystoupí kontratenorista Jan Mikušek.

Erbovní dílo festivalu Smetanova Má vlast sice nebude moci zaznít živě, ale 11. května Česká televize odvysílá sestřih významných provedení zahajovacích koncertů Pražského jara.

 

Právě se děje

Další zprávy