Pražské jaro zahájí orchestr z Bamberku, přijedou Faustová i Francouzi

Kultura Kultura
14. 11. 2018 13:05
Kompletní provedení Bachových houslových sonát a partit v podání Isabelle Faustové, evropskou premiéru díla Miroslava Srnky či koncert Bamberských symfoniků pod taktovkou Jakuba Hrůši uvede příští ročník festivalu Pražské jaro. Program zveřejnil včera, prodej vstupenek bude zahájen ve středu 12. prosince dopoledne. Vybíráme deset koncertů, které stojí za povšimnutí.
Jakub Hrůša.
Jakub Hrůša. | Foto: Bamberger Symphoniker

Bamberští symfonikové

12. a 13. května, Obecní dům

74. ročník festivalu Pražské jaro zahájí vystoupení Bamberských symfoniků. Smetanovu Mou vlast, která na začátku přehlídky zní tradičně, tentokrát zahraje německý orchestr s českými kořeny. Vznikl roku 1946 z odsunutých hráčů Pražské německé filharmonie, od roku 2016 je jeho šéf dirigentem Jakub Hrůša. Právě pod jeho taktovkou budou Bamberští symfonikové účinkovat na Pražském jaru.

"Vztah k české hudbě máme ve vínku a dává zvláštní impulz smysluplnosti spojení německého orchestru s českým dirigentem," řekl Hrůša vloni Hospodářským novinám, když popisoval, jak v Bamberku uvádí českou tvorbu a zve tuzemské hudebníky.

Ostatně hned po nástupu Hrůša s Bamberskými symfoniky vydal právě nahrávku Smetanovy Mé vlasti. "Smetanovu hudbu považujeme za vlastní a autenticky dýcháme její hudební vzduch," dodal Hrůša při letošním představení programu festivalu.

 

Právě se děje

Další zprávy