Poznejte současné české skladatele. Pražské jaro uvede očekávané premiéry

Kultura Kultura
17. 5. 2018 9:38
Letošní ročník festivalu Pražské jaro připomíná sté výročí české státnosti. U této příležitosti se dramaturgie ohlíží za díly významných českých i slovenských autorů 20. století, zároveň je ale v programu víc soudobé hudby než v posledních letech. Během následujících dvou týdnů na Pražském jaru zazní deset světových či českých premiér včetně očekávaných novinek Ondřeje Adámka, Michala Nejtka či Luboše Mrkvičky.
Sólistkou ve skladbě Karakuri bude Shigeko Hata, ve Francii působící japonská zpěvačka. | Video: Pražské jaro

Ondřej Adámek: Karakuri

Česká premiéra, zahraje soubor Prague Modern, Studio Hrdinů, 31. května

Značně sledovaná premiéra čeká Pražské jaro také poslední květnový večer při vystoupení souboru Prague Modern ve Studiu Hrdinů, tedy divadelním prostoru nacházejícím se pod pražským Veletržním palácem. Zazní zde novinka devětatřicetiletého Ondřeje Adámka.

"Narazil jsem na video karakuri, mechanické hračky v Japonsku, kde panenka se složitým mechanismem střílí z luku. Popis videa a jeho pohybů byl i textovým materiálem k této čtyřvěté skladbě," vysvětluje Adámek, který vůbec pracuje neortodoxně.

Například pro loňské vystoupení na festivalu soudobé hudby MusicOlomouc vytvořil unikátní nástroj airmachine, automatizovaný vzduchový systém rytmicky pracující se zvukem připojených dechových nástrojů, nafukovacích předmětů, vysavačů, hadic či trubek.

Adámek v minulosti komponoval na objednávku festivalu Varšavský podzim nebo souboru Ensemble Intercontemporain. Už mnoho let žije ve Francii a jeho díla jsou uváděna po celém světě. Vloni mu zavedené světové vydavatelství zaměřené na soudobou kompozici Wergo vydalo nahrávku nazvanou Körper und Seele. Její součástí je též provedení skladby Karakuri, jež nyní zazní na Pražském jaru.

Sólistkou večera bude Shigeko Hata, ve Francii působící japonská zpěvačka.

 

Právě se děje

Další zprávy