Poslední adventní koncert. Česká filharmonie bude streamovat Dvořákovu symfonii

ČTK ČTK
20. 12. 2020 13:28
Česká filharmonie tuto neděli v pražském Rudolfinu odehraje poslední letošní adventní koncert. Pod taktovkou hlavního hostujícího dirigenta Tomáše Netopila zazní mimo jiné Symfonie č. 6 D dur Antonína Dvořáka.
Dirigent Tomáš Netopil.
Dirigent Tomáš Netopil. | Foto: www.tomasnetopil.com

Vzhledem k protiepidemickým opatřením se koncert koná bez posluchačů v sále. Živý jej bude od 20.15 hodin přenášet stanice ČT art, případně ho bude možné sledovat na Facebooku. Večerem provází moderátor Marek Eben.

Kromě Dvořákovy symfonie, kterou bývalý šéfdirigent Václav Talich zřejmě pro lyriku její pomalé věty nazval vánoční, zazní Sonata Vespertina Pavla Josefa Vejvanovského a houslový koncert e moll Felixe Mendelssohna-Bartholdyho.

Trumpetových partů ve Vejvanovského sonátě se zhostí Stanislav Masaryk a Walter Hofbauer. Sólový part v Mendelssohnově koncertu přednese houslista Josef Špaček.

Do Dvořákovy síně Rudolfina se filharmonici znovu vrátí 1. ledna. Každoroční hudební vítání nového roku tentokrát připomene také 125 let existence České filharmonie, která poprvé vystoupila 4. ledna 1896 pod vedením Antonína Dvořáka.

Nedělním koncertem vrcholí cyklus čtyř adventních večerů, které první český orchestr přichystal v reakci na opatření proti šíření nového typu koronaviru. Na tom prvním je dirigoval renomovaný sir John Eliot Gardiner, začátkem prosince filharmonici doprovodili slavného rakouského klavíristu Rudolfa Buchbindera.

"Hraji pro prázdný sál stejně, jako bych hrál, kdyby tam sedělo 2000 lidí. Vždy musíte odvést stoprocentní výkon. Hloupé je, pokud se má jednat o normální koncert, ale vy na něj můžete prodat jen 100 vstupenek," řekl Buchbinder pro Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy