Polky a valčíky ve vyzdobeném Rudolfinu. Česká filharmonie uvedla novoroční koncert

ČTK ČTK
1. 1. 2022 18:00
Novoroční galakoncert České filharmonie tuto sobotu odpoledne nabídl program ve vídeňském stylu, který sestavil a provedl dirigent Manfred Honeck. Ve slavnostně vyzdobeném a zcela zaplněném sálu pražského Rudolfina zazněly polky, valčíky a slavné operetní melodie zejména Johanna Strausse mladšího a jeho bratra Josefa.

Velkého aplausu se dostalo i skladbám Franze von Suppého a Franze Lehára, od jehož narození loni uplynulo 150 let. Koncert moderovaný Jiřím Vejvodou se stejným programem uvede filharmonie ještě v sobotu od 20 hodin, kdy ho vysílá stanice ČT art.

V nové úpravě Měsíční hudby z finální scény Capriccia, poslední dokončené opery Richarda Strausse, se k orchestru přidal hornista Radek Baborák. Druhým hostem byla mladá kyrgyzská sopranistka Katharina Konradi.

"Našli bychom řadu nádherných skladeb, které se dobře hodí na Novoroční koncert," říká dirigent Honeck. "Není však tajemstvím, že skladby vídeňských autorů, zvláště rodiny Straussovy, mají mimořádné kouzlo. Dodnes na nás působí jejich melodické bohatství, zvuková krása i kompoziční lehkost, možná ještě více než kdykoli dřív," dodává Honeck, který ve Vídni vystudoval hudební akademii.

Působil také ve violové sekci Vídeňských filharmoniků a orchestru Vídeňské státní opery. Dnes je častým hostem České filharmonie. Od roku 2008 působí Honeck coby hudební ředitel Pittsburgh Symphony Orchestra, s nímž nedávno prodloužil smlouvu do roku 2028.

Katharina Konradi, jež v Praze účinkovala poprvé, se představila v áriích z operet Netopýr, Vídeňská krev či Veselá vdova. "Opereta byla vždycky mojí srdeční záležitostí a první inscenací, kterou jsem zpívala ve stálém angažmá, byl Lehárův Hrabě Luxemburg," připomíná sopranistka.

Na Novoročním koncertu představila celou škálu emocí, "od lásky přes svádění až po naději na šťastný život", dodává.

Honeck, s nímž účinkovala v hamburské inscenaci Straussova Netopýra, považuje Katharinu Konradi za "vycházející hvězdu na pěveckém nebi".

Rodačka z kyrgyzského Biškeku je první sopranistkou této národnosti, která dosáhla světového renomé jako interpretka písňového, koncertního i operního repertoáru. Pěvecké školení získala nejdříve u Julie Kaufmann v Berlíně a poté na mnichovské hudební a divadelní akademii u Christiane Iven a Donalda Sulzena.

Od roku 2018 je Konradi členkou Hamburské státní opery, spolupráci jí nabídly i jiné renomované operní instituce, například drážďanská Semperova opera, festival v Bayreuthu nebo Bavorská státní opera v Mnichově. Jako žádaná koncertní sólistka vystoupila ve významných sálech s věhlasnými tělesy. Loni v březnu vydala debutové album Liebende, na němž za doprovodu klavíristy Daniela Heideho zpívá Straussovy, Mozartovy a Schubertovy písně.

Odlehčený program sobotního koncertu nabídl také hudební žert Plappermäulchen (Drbny) od Josefa Strausse. V rychlé polce se k orchestru připojilo šest mladých hudebníků hrajících na řehtačky.

Novoroční galakoncert České filharmonie v Rudolfinu je významnou kulturní a společenskou událostí, ozdobenou účastí významných hostů. Mívá pestrý repertoár, protože novoroční koncerty nebývají sešněrovány klasickými dramaturgickými pravidly.

 

Právě se děje

Další zprávy