Polární záře nad Prahou. FOK vystoupí s dirigentem Järvim a houslistou Repinem

ČTK ČTK
15. 2. 2022 19:22
Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK tuto středu a čtvrtek v Obecním domě doprovodí houslistu Vadima Repina pod taktovkou Kristjana Järviho. Zazní skladby ruských a estonských autorů včetně dirigentovy vlastní kompozice Polární záře v české premiéře.
Dirigent a skladatel Kristjan Järvi pochází z hudební rodiny.
Dirigent a skladatel Kristjan Järvi pochází z hudební rodiny. | Foto: Siiri Kumari

Ruský houslista Repin bude hvězdou Koncertu pro housle a orchestr č. 2 od Sergeje Prokofjeva. Oba večery je na programu také Labutí píseň složená současníkem Arvem Pärtem a suita ze scénické hudby Sněhurka od Petra Iljiče Čajkovského v Järviho aranžmá.

Tvorba devětačtyřicetiletého Estonce Kristjana Järviho, syna známého dirigenta Neemeho Järviho a bratra staršího Paava Järviho, přesahuje žánry. Spolupracoval s největšími světovými orchestry, jako skladatel má na kontě několik nahrávek. Věnuje se také filmové hudbě, složil například část soundtracku k hollywoodskému snímku Atlas mraků nebo seriálu Babylon Berlín od HBO, s jehož režisérem Tomem Tykwerem spolupracuje dlouhodobě.

Kompozici Polární záře, která zazní v Praze, zařadil na předloňské album Nordic Escapes. "Je mou pravděpodobně nejosobnější skladbou na desce. Mohu ji popsat jako nový začátek nebo starý plamen. Tajemné a magické podivuhodné světlo, které vás přenese na sever plný naděje a úcty," popisuje dirigent, který při psaní prošel "jednou z nejtěžších citových cest svého života, a proto tato skladba vyjadřuje emoce lásky, smutku, touhy a naděje", jak dodává.

Na padesátiletého houslistu Vadima Repina, sólistu obou večerů, čekali Pražští symfonici dlouho. Oba jeho předchozí koncerty byly z různých důvodů zrušeny. Napotřetí už by měl dorazit a zahrát Prokofjevův Koncert pro housle a orchestr č. 2.

"Sice ho napsal Rus, ale pro francouzského houslistu a premiéru měl ve Španělsku. Čili ten koncert spojuje ruskou hudbu a španělskou duši," říká dramaturg orchestru Martin Rudovský, podle nějž kombinace vystihuje podstatu Repinova mistrovství. "Je to na první pohled velmi klidný houslista, ale umí být také neuvěřitelně vášnivý a temperamentní. A tyto polohy bude moci právě u Prokofjevova koncertu ukázat," dodává dramaturg.

Koncerty se konají tuto středu 16. a čtvrtek 17. února ve Smetanově síni Obecního domu. Druhému večeru bude předcházet setkání s dirigentem Järvim a houslistou Repinem.

 

Právě se děje

Další zprávy