Podcast: Předhazovali mu Němce, zneužili ho ideologové. Smetana má smutný osud

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Pražské jaro
24. 3. 2021 18:00
S Václavem Luksem, uměleckým vedoucím a dirigentem Collegia 1704, o symfonické básni Má vlast, jejíž provedení bude řídit na úvodním koncertě letošního ročníku Pražského jara.

Nejstarší český hudební festival ohlašuje velkou změnu. Zahájení, které letos připadá na 12. května, bude nakonec vypadat jinak, než si všichni představovali. Kvůli německým protipandemickým opatřením tradiční Mou vlast nepřijedou zahrát původně pozvaní Berlínští rozhlasoví symfonici pod vedením Vladimira Jurowského.

"Doba přeje odvážným řešením," shodlo se vedení Pražského jara - a požádalo o zástup orchestr, který si v posledních 15 letech vybudoval doma i v zahraničí renomé díky poučené interpretaci staré hudby, zvlášť té barokní. Přehlídku uvede Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem.

Podcast s Václavem Luksem si můžete poslechnout zde:

"Abych řekl pravdu, když mě pan ředitel s touto nabídkou kontaktoval, polkl jsem nasucho a nejprve si pomyslel, že je to mimo jakoukoliv realitu," přiznává Luks. Ve hře je totiž romantický repertoár pozdního 19. století, Collegiu 1704 poněkud vzdálený. Naopak blízké je datum, kdy zdejší nejvýznamnější český hudební festival startuje.

Rozhodnutí výzvu přijmout podle Luksových slov ovlivnilo během vyžádané dvoudenní lhůty na rozmyšlenou heslo, kterým se snaží řídit stabilně: "Kdo nechce, hledá důvody, kdo chce, hledá způsoby."

Pražské jaro tedy letos zahájí orchestr specializovaný na interpretace, které se snaží přiblížit skladby co nejvíc podobě, v jaké mohly znít v době svého vzniku. "Mou vlast tedy tentokrát uslyšíme tak, jak ji mohli slyšet lidé kolem roku 1882, kdy byl cyklus poprvé uveden v kompletní podobě," říká o úvodním večeru přehlídky mluvčí festivalu Pavel Trojan.

Soubor Collegium 1704 se pro tuto příležitost rozšíří o zahraniční sekci historických dechových nástrojů. Právě ty prošly největší změnou od doby, kdy Smetana Mou vlast napsal.

Vstupenky na koncert zůstávají v platnosti. Informace o případných dalších změnách programu festival oznámí do 9. dubna.

Vítejte u podcastu Na dotek. Hostem Petra Viziny je dnes dirigent Václav Luks. K poslechu na platformách SoundCloud, Spreaker, Google Podcasts, Spotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy