Podcast: Philip Glass? Typ člověka, kterého můžu požádat, ať vyzvedne mou dceru

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Pražské jaro
28. 5. 2021 18:00
S dirigentem Dennisem Russellem Daviesem před českou premiérou symfonie Lodger o přátelství s Philipem Glassem, důležitosti baseballu a podobnostmi mezi Brnem a Chicagem.

"Že je v Brně dobrý baseballový tým, pokládám za velice důležité," směje se Davies. "Kdybych o něm věděl dřív, měla by u mě ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová daleko lepší pozici k vyjednávání."

Sedmasedmdesátiletý americký dirigent Dennis Russell Davies je přes čtyři dekády usazený v Evropě, německy mluví stejně plynně jako rodnou angličtinou. Působil ve Stuttgartu, Linci, Bonnu a Lipsku. Od roku 2018 je šéfdirigentem brněnských filharmoniků.

Kratší verzi podcastu s Dennisem Russellem Daviesem s českým překladem si můžete poslechnout zde:

Davies, kterého v Brně oslovují Maestro, představí v neděli 30. května na Pražském jaru českou premiéru Dvanácté symfonie Philipa Glasse. Skladba nazvaná Lodger završuje téměř třicetiletou práci amerického skladatele na trilogii inspirované deskami Davida Bowieho, dnes již nežijícího anglického rockera.

Jeho "berlínská trilogie" alb Low, Heroes a Lodger vznikla v rozděleném městě koncem 70. let minulého století, za studené války. Přesto podle Daviese není pro posluchače nezbytné, aby spletitou historii vzniku Glassovy Dvanácté symfonie znal.

Dirigent sám ovšem v té době působil v Berlíně, a to na obou stranách proslulé zdi. "Ve vzduchu byla cítit elektřina. Sověti a Západ se předháněli na poli kultury. Samozřejmě tu byly bomby a vojáci. Ovšem orchestry a divadla měly z těch závodů nesmírný prospěch. Vždy jsme měli peníze na soutěž s těmi na druhé straně."

Stejně jako tamnímu baseballovému týmu fandí Dennis Russell Davies samotnému Brnu coby modernímu městu kultury. V rozhovoru zmiňuje s městem spjatého skladatele Leoše Janáčka i zdejšího rodáka, spisovatele Milana Kunderu. A přidává důvody, proč vybudovat moderní koncertní sál, když uvádí příklad z rakouského Lince, kde působil.

"Starosta Lince říkával, že s vlastním operním domem budeme hrát evropskou ligu, tedy s těmi nejlepšími. Použil přirovnání z fotbalu. Odvětil jsem, že už evropskou ligu hrajeme, jen ne na domácím hřišti," říká Davies. Budova  skoro za dvě miliardy korun vzniká pod názvem Janáčkovo kulturní centrum.

Kompletní anglickou verzi podcastu s Dennisem Russellem Daviesem si můžete poslechnout zde:

Vítejte u podcastu Na dotek, který má dnes mimořádně dvě verze. Kratší s českým překladem a ukázkami z Glassovy Dvanácté symfonie Lodger se zpěvačkou Angélique Kidjo. Delší verzí je pak kompletní záznam rozhovoru v angličtině. Hostem Petra Viziny je Dennis Russell Davies. K poslechu na platformách SoundCloud, Spreaker, Google Podcasts, Spotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy