Podcast Petra Viziny: Baroko ukazuje, jak může umění pomáhat v krizi, říká Luks

Petr Vizina Petr Vizina
15. 4. 2020 18:00
S dirigentem Václavem Luksem o starých časech, strachu ze zloby i o profesi, k níž se od pokladny supermarketu těžko vrací.

Patří k absolutní špičce ve svém oboru. Šíří dobré jméno země v zahraničí a většinou za to od státu nic nechtějí. Dělají to jako umělci na volné noze a zvykli si starat se o sebe sami. Kalendáře mívají plné na rok i dva dopředu. Teď je ale drtí situace, v níž se jejich profese ze dne na den stala jednou z nejohroženějších.

Nezbývá jim tedy než se naučit nové věci. Třeba i žádat o podporu, aby se ke své práci jednou vůbec mohli vrátit. Založili tedy Sdružení umělců klasiky, které se zapeklitou situaci snaží řešit. Jednou z jeho tváří je Václav Luks, vedoucí a dirigent Collegia 1704.

Podcast s Václavem Luksem si můžete poslechnout zde:

On-line deník Aktuálně.cz popsal příběh špičkové barokní interpretky, houslistky Simony Tydlitátové, která teď kvůli krizi sedí za kasou v Lidlu. "Není sama. I další z našich muzikantů situace vyhnala z pódií do dílen nebo obchodů. Jeden z nich se momentálně živí jako lakýrník železničních modelů, jiná kolegyně se přeškolila na poštovní doručovatelku. A za pokladnu supermarketu chodí také naše pěvkyně," říká Václav Luks.

"Umělci nečekají s nataženou dlaní. Dokážou se o sebe postarat. Ale je to škoda. Naší profesí je vysoce kvalifikovaná práce, ke které se po čase velmi špatně vrací, pokud z ní vypadnete," říká.

Nově vzniklé sdružení se snaží shrnout potřeby zhruba 2500 hudebníků, které krize připravila o živobytí. Jsou přitom v horší situaci než většina ostatních profesí. Běžný život by se sice měl začít pomalu vracet k normálu snad už v průběhu května, hudebníci ale dál zůstanou na nule, protože festivaly a koncerty se nerozběhnou dříve než v zimě. "Čeká nás několik měsíců, kdy ze své hlavní činnosti nebudeme mít žádný příjem. Tím se lišíme od ostatních samostatně výdělečných osob a ten problém je třeba řešit," vysvětluje Václav Luks.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

"Udělali jsme precizní průzkum naší komunity a snažíme se teď zformulovat plán, který by byl realistický a dával nějaký ekonomický smysl," popisuje, s čím se on i jeho kolegové plánují obrátit na ministra kultury Lubomíra Zaorálka z ČSSD.

Co je třeba udělat, aby špičkoví hudebníci nemuseli kvůli koronaviru sedět měsíce u pokladen nebo roznášet balíky - a mohli se dál udržovat v umělecké kondici, z níž těží i republika?

Vítejte u podcastu s dirigentem Václavem Luksem. K poslechu zde na platformách SoundCloudSpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.

Signálem, že hudba navzdory všem obtížím neumlkla ani v těchto časech, jsou tři videoklipy, které Collegium 1704 natočilo bez publika, v rouškách a s náležitými rozestupy. Premiéru jednoho z nich teď nabízí na Aktuálně.cz.

Collegium 1704 hraje Beatus vir z Monteverdiho sbírky duchovních skladeb na latinské i italské texty. | Video: Collegium 1704
 

Právě se děje

Další zprávy