Podcast Na dotek: Nechápu rozhořčení z kašlajícího publika. Ticho nás bije do uší

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Česká filharmonie
13. 1. 2021 18:00
S dirigentem Jakubem Hrůšou o nejisté sezoně, měkkém srdci skladatele Suka a hrůze z potlesku mezi větami.

"Jsem na tom stejně jako kdokoli jiný, i mými plány zamíchala pandemie. Ale když mám tendenci si postesknout, jak je to všechno obtížné, uvědomím si, že bych si příliš stěžovat neměl," uvažuje Jakub Hrůša, hlavní hostující dirigent České filharmonie. A vysvětluje proč: "Na rozdíl od jiných mým životem nezahýbal covid tak drasticky."

Podcast s Jakubem Hrůšou si můžete poslechnout zde:

S Hrůšou stojí v čele prvního českého orchestru šéfdirigent Semjon Byčkov a v pozici dalšího hostujícího dirigenta také Tomáš Netopil. Právě tato trojice 4. ledna oslavila s Českou filharmonií 125. výročí jejího založení.

V nejbližší době bude orchestr pod Hrůšovou taktovkou pokračovat v natáčení skladeb Josefa Suka. "Proč není oslavován jako geniální autor, svým způsobem nechápu," diví se dirigent. A neskrývá přesvědčení, že budoucnost jednou Sukovu velikost docení.

"Kdo je to dirigent? Představte si šéfa, který po vás stále něco chce a kterého máte stále na očích," přibližuje Hrůša s nadsázkou svoji roli na pódiu. V polovině března se také dozví, jestli je spoludržitelem americké ceny Grammy za album Bohemian Tales, na němž vedl bavorské rozhlasové symfoniky.

Jak se změní orchestr ve chvíli, kdy jsou mezi hudebníky dvoumetrové rozestupy? A hlavně: jak se změní hudební událost ve chvíli, kdy v sále nesedí diváci?

Vítejte u podcastu Na dotek. Hostem Petra Viziny je dnes dirigent Jakub Hrůša. Postupně zazní ukázky z alb Bohemian Tales (úvodní věta Dvořákova houslového koncertu a moll, opus 53 v podání Augustina Hadelicha a Symfonického orchestru Bavorského rozhlasu pod vedením Jakuba Hrůši), Má vlast (část Vyšehrad ze Smetanova cyklu šesti symfonických básní v podání Bamberských symfoniků pod vedením Jakuba Hrůši), Piano concertos (finále Dvořákova klavírního koncertu g moll, opus 33 v podání Ivo Kahánka a Bamberských symfoniků pod vedením Jakuba Hrůši). Dále dvě ukázky z koncertu České filharmonie dirigované Jakubem Hrůšou (Sukovo Fantastické scherzo). A na závěr ukázka z alba Brahms - Dvořák / Bamberger Symphoniker - Jakub Hrůša (úvodní věta Brahmsovy 4. symfonie e moll, opus 98).

K poslechu na platformách SoundCloud, Spreaker, Google Podcasts, Spotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy