Podcast Na dotek: Sólisté čelí obřímu tlaku. Nervům ale můžeme nastavit hranice sami

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Česká filharmonie
8. 9. 2021 18:00
S hobojistkou Janou Brožkovou o znělce socialistického seriálu, úzkosti obléhaného Leningradu i části hoboje, kterou si špičkoví hráči dokážou vyrobit sami.
Sólová hobojistka České filharmonie Jana Brožková.
Sólová hobojistka České filharmonie Jana Brožková. | Foto: Lukáš Bíba

Existuje nástroj, kterému patří prvenství ještě dřív, než začne koncert. Upoutá pozornost v té krátké chvíli, kdy orchestr naposledy ladí tón právě podle hoboje.

Zlomyslný bonmot říká, že ten zní jako nastydlý klarinet, daleko častější jsou ale nadšená přirovnání. Třeba že jde o boží dar dechové sekci. Tomu prvnímu se Jana Brožková, dlouholetá sólistka České filharmonie, naoko dotčeně směje.

Podcast s hobojistkou Janou Brožkovou si můžete poslechnout zde:

„Je pravda, že většina skladatelů využívá hoboj v lyrických, zpěvných pasážích. Většinou je jeho charakter smutný nebo vroucí,“ uvažuje o nástroji, který jí „byl přidělen“ coby osmiletému dítěti. Chyběl totiž otci v sestavě dechového kvinteta. „Vybírat jsem si nemohla a zpočátku mi to, jako většině dětí, nešlo. Zvuk, který připomínal profesionála, jsem z hoboje dostala až na konzervatoři,“ popisuje sólistka, která dnes hru na tento nástroj vyučuje na pražské HAMU.

Hoboj má základy v barokní hudbě a oblíbeným skladatelem hráčů na něj je Bachův vrstevník Jan Dismas Zelenka - dodnes se s jeho těžkými party pereme. Rádi ale máme také Richarda Strausse a samozřejmě Mozarta,“ zmiňuje Brožková autory, kteří měli pro specifika jejího životního nástroje pochopení a cit.

Sólo pro hoboj má místo dokonce i v závažné a pochmurné Leningradské symfonii Dmitrije Šostakoviče. „Cítím z ní bezvýchodnost a úzkost,“ přibližuje Brožková skladbu, kterou Česká filharmonie uvede 29. a 30. září při zahájení své 126. sezony.

Kompozice napsaná v době, kdy nacisté obléhali sovětský Leningrad, je pro šéfdirigenta Semjona Byčkova součástí osobní, rodinné historie.

Vítejte u podcastu Na dotek. Hostem Petra Viziny je dnes sólová hobojistka České filharmonie Jana Brožková. V pořadu zazní úryvek ze 7. symfonie C dur (Leningradské) Dmitrije Šostakoviče v provedení orchestru Frankfurt Radio Symphony. A třetí věta ze čtvrté triové sonáty Jana Dismase Zelenky v podání Jany Brožkové. K poslechu na platformách SoundCloud, Spreaker, Google Podcasts, Spotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy