Podcast Na dotek: Naši se rozvedli. Takhle zní můj dopis otci

Petr Vizina Petr Vizina
21. 7. 2021 17:00
S kytaristou a skladatelem Lukášem Sommerem o maminčině kytaře, bolavých prstech, času ztraceném ve škole a Antonínu Dvořákovi na palubě zaoceánského letu.

Festival Dvořákova Praha od něj objednal skladbu pro smyčcový orchestr nazvanou Dvořák Airlines, kterou prvně uvede 14. září. Pražské jaro mu uspořádalo recitál mezi auty a letadly v Národním technickém muzeu. A letos v únoru měla premiéru jeho symfonická báseň Smrtihlav v podání zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů.

Sedmatřicetiletý Lukáš Sommer ale nerozepisuje jen noty pro orchestry. I za pandemie odehrál bezpočet sólových recitálů, včetně těch přenášených on-line. Cílevědomého a pracovitého umělce je poslední dobou všude plno, proto mluví a hraje také v tomto podcastu.

Podcast s Lukášem Sommerem si můžete poslechnout zde:

"Škola byla ztracený čas. Kytara vykoupení. Když jsem začal vyhrávat první hudební soutěže, pochopil jsem, že mi proto ve škole dají pokoj s chemií nebo fyzikou," vzpomíná rodák z Českých Budějovic, kterého v dětství zachránily matčina kytara a písně jihočeské folkové kapely Nezmaři.

"Skládat jsem začal v době, kdy se trochu divokým způsobem rozváděli rodiče. Neuměl jsem pořádně noty, neměl vzdělání. Po letech jsem potom objevil svůj skicák z té doby," popisuje Sommer vznik koncertu pro flétnu a orchestr Dopis otci, který měl roku 2009 premiéru na Pražském jaru.

V podcastu zazní pokračování skladby, tentokrát určené pro kytaru. "V prvním dopisu jsem se ze svých pocitů vypsal, ten druhý je smířlivější," uzavírá.

Vítejte u podcastu Na dotek, hostem Petra Viziny je dnes kytarista a skladatel Lukáš Sommer. Zazní ukázka ze Sommerovy opery Časoplet nebo skladba Déjà vu slovenské punk-rockové skupiny Iné kafe. K poslechu na platformách SoundCloud, Spreaker, Google Podcasts, Spotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy