Podcast Na dotek: Jakmile tón sirény kolísá, je čas se znepokojovat

Petr Vizina Petr Vizina
12. 5. 2021 18:00
S ředitelkou Orchestru Berg Evou Kesslovou a dirigentem Peterem Vrábelem o tom, jak jekot sirén inspiroval soudobé skladatele. A také o 20 letech ansámblu, který hrál ve stanici metra i čističce odpadních vod.

"Tón, který při zkoušce sirén slyšíme, není poplašný, ale zkušební," říká Eva Kesslová o zvuku, jenž se ozývá každou první středu v měsíci. "Při rovném tónu mohou lidé zůstat v klidu."

Zkouška varovného systému je příkladem témat, s nimiž pracuje soudobá vážná hudba. Kupříkladu Orchestr Berg oslovil dvacítku skladatelů - mimo jiné Slavomíra Hořínku, Petra Wajsara, Janu Vöröšovou, Jakuba Rataje či Petra Horu -, aby se s ječivým zvukem sirén popasovali. Výsledek lze slyšet na stránkách Hudbaksiréně.cz.

Jak ředitelka Kesslová dodává, při premiérovém uvedení skladeb nebylo jasné, kdy přesně začnou. Poplašný systém sice spouští zkoušku sirén vždy naráz, jen málokdy ale opravdu přesně v poledne.

Podcast s Evou Kesslovou a Petrem Vrábelem si můžete poslechnout zde:

Orchestr Berg zaměřený na soudobou hudbu vznikl před 20 lety jako podnik s nejistými vyhlídkami. Na počátku 21. století nebylo jasné, jestli u nás vůbec bude mít posluchače hudba předchozího, tedy 20. století, natož ta úplně nová. Právě tuto situaci nakonec těleso svým působením změnilo.

"Kdysi jsme začínali s desetiminutovými skladbami současných tuzemských komponistů, dnes hrajeme jejich celovečerní koncerty," přibližuje vývoj dirigent Vrábel. "Skladatelé potřebují naši důvěru, potřebují si ověřovat věci, které mají v hlavě."

K oslavě výročí si Berg objednal 20 hudebních miniatur od nejrůznějších tvůrců, mezi jinými od Miroslava Tótha či Matouše Hejla. Některé z nich uslyšíte také v podcastu Na dotek, vítejte u jeho poslechu. Hosty Petra Viziny jsou dnes ředitelka Orchestru Berg Eva Kesslová a dirigent Peter Vrábel. K poslechu na platformách SoundCloudSpreaker, Google Podcasts, Spotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy