Plácido Domingo zahájil festival v Krumlově, zatančil s českou pěvkyní

ČTK ČTK
5. 9. 2021 10:10
Vystoupením slavného Plácida Dominga, který se sem vrátil po deseti letech, v sobotu začal jubilejní 30. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Do 18. září nabídne 11 koncertů v pěti prostředích. Pořadatelé akci přesunuli kvůli pandemii z července a srpna na září.

Domingo začal zpívat v půl osmé večer v Pivovarské zahradě, jejíž kapacitu organizátoři stanovili na necelých 1700 míst. U vstupu kontrolovali očkování proti nemoci covid-19 nebo potvrzení o prodělaném koronaviru.

Jako první zazněla předehra k Wagnerově opeře Mistři pěvci norimberští. Pro galavečer si osmdesátiletý Domingo připravil árie, duety i zarzuely, což jsou španělské podoby hudebně-dramatických děl kombinujících mluvené slovo se zpěvem, obdoby operety. Po boku hlavní hvězdy večera vystoupily sopranistka Adriana Kučerová a mezzosopranistka Štěpánka Pučálková. S jednou z nich si Španěl i krátce zatančil.

Ve druhé polovině večera, kdy venkovní teplota klesla ke 13 stupňům, zazněly španělské rytmy. Koncert, jenž s půlhodinovou přestávkou trval tři a čtvrt hodiny, zakončily divácké ovace vestoje a po nich tři přídavky.

Před deseti lety zpíval Domingo na parkovišti P2 téměř pro 7000 lidí, náklady na vystoupení tehdy byly 22,5 milionu korun. V repertoáru má rodák ze španělského Madridu 151 rolí, natočil přes 100 nahrávek, získal 12 cen Grammy.

Na krumlovský festival dále přijedou jazzový bubeník Billy Cobham, pěvec Adam Plachetka či houslistka Leticia Morenová. Komorní koncerty připraví Heroldovo či Škampovo kvarteto. Přehlídka dá prostor i mladým umělcům, letos vystoupí finalisté televizní show Virtuosos V4+. Festival připomene i výročí Antonína Dvořáka, Wolfganga Amadea Mozarta nebo Antonia Vivaldiho. Dorazí také muzikáloví zpěváci z New Yorku. Hrát se bude v Pivovarské zahradě, zámecké jízdárně, Maškarním sále, kostele a Prokyšově sále.

Rok 2021 je pro kulturu nepříznivý, říkají organizátoři. Přesto se podařilo krumlovskou tradici zachovat. "Do poslední chvíle jsme nevěděli, zda a v jakém rozsahu se festival uskuteční. Musím říct, že to byl nejtěžší rok, který jsem za celou dlouhou festivalovou historii zažil," shrnuje prezident festivalu Jaromír Boháč. V roce 2002 akci přerušily povodně, po nich ale pokračovala.

Pro diváky letos pořadatelé nakoupili respirátory, lidé se mohou na místě i otestovat na koronavirus. Před začátkem festivalu bylo prodáno 75 procent vstupenek. Rozpočet letošního ročníku nepřesáhne 40 milionů korun, uvedl Boháč.

Na festival každý rok jezdilo asi 20 tisíc lidí. Zpívali zde už Domingo, Jonas Kaufmann, Renée Flemingová, Karel Gott nebo Dagmar Pecková. Loni organizátoři letní termín kvůli koronaviru zrušili a připravili v září náhradní akci s českými umělci. Jubilejní 30. ročník festivalu letos připomenou i televizní dokument a kniha. Za třicet let navštívilo přehlídku 300 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy