Orchestr PKF do Číny nepojede. Nedistancoval se od Prahy, tak nedostal povolení

ČTK Kultura ČTK, Kultura
17. 6. 2019 13:14
Turné orchestru PKF - Prague Philharmonia v Číně, plánované na 17. září až 5. října, se letos neuskuteční. Čínské úřady termín odložily na neurčito.
Orchestr PKF – Prague Philharmonia.
Orchestr PKF – Prague Philharmonia. | Foto: Pavel Hejný

Filharmonici o povolení přišli kvůli prohlášení primátora hlavního města Zdeňka Hřiba za piráty o změně takzvané sesterské smlouvy, kterou s Pekingem uzavřelo minulé vedení Prahy. Z něho chce současná rada hlavního města odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu.

Šéfdirigentem PKF je Francouz Emmanuel Villaume.
Šéfdirigentem PKF je Francouz Emmanuel Villaume. | Foto: ČTK

Čína podmínila udělení povolení k turné PKF - Prague Philharmonia kritikou postojů vedení Prahy, to však filharmonie odmítla. "Rozhodně není úmyslem PKF - Prague Philharmonia nevystoupit před čínským publikem, naopak je zde zájem navázat na předchozí koncerty a obecně být součástí rozvoje česko-čínských kulturních vztahů, avšak bez jakýchkoliv omezujících podmínek," reaguje předseda správní rady PKF Martin Klimpl.

Oficiální zdůvodnění čínských úřadů k faktickému zrušení série vystoupení u příležitosti 70. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Československem a Čínskou lidovou republikou zatím vedení PKF nedostalo.

Orchestr byl v Číně poprvé roku 2012, kdy hrál ve třech tamních městech, předloni v Číně absolvoval dalších šest koncertů.

Vedení orchestru nyní řeší, jak uvolněný letošní termín nahradit jinými vystoupeními, která by zmírnila negativní dopad na již schválený rozpočet orchestru. Ten měl v Číně letos absolvovat 14 vystoupení.

Hřib před časem uvedl, že se spolu s radní pro kulturu Hankou Třeštíkovou z hnutí Praha sobě osobně zasadí o to, aby rozhodnutí městské rady ohledně vztahu s Pekingem nemělo negativní dopad na orchestr.

"Výpadek vystoupení v Číně lze nahradit jinými zahraničními destinacemi a můžeme se odrazit od sítě pražských partnerských měst. Využiji k tomu i kontakty získané při mé nedávné cestě na Tchaj-wan, protože naše hudba má dobré jméno v celé jihovýchodní Asii," sdělil tehdy Hřib.

Ministr zahraničí z ČSSD Tomáš Petříček na konci dubna oznámil, že se sejde s čínským velvyslancem. Chtěl s ním probrat právě informaci, že Čína údajně ruší vystoupení českých kulturních institucí, jejichž název je spojen s Prahou. Pokud by bylo vystupování českých umělců omezováno, Petříček by to považoval za nešťastné.

O rušení vystoupení českých umělců mluvil při návštěvě Pekingu ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk. Také podle něho čínské úřady reagují na některá prohlášení pražského primátora. Aktuálně.cz minulý týden oslovilo Českou filharmonii, která do Číny jezdí opakovaně a opět se tam vrátí, i Pražský filharmonický sbor, který má příští rok zamířit do Hongkongu. Ani jedno z těles nezaznamenalo, že by jejich cestu někdo chtěl podmiňovat politickým stanoviskem vůči pražskému magistrátu.

Stejně tak nic podobného nezaregistroval Vladimír Darjanin z Pražského komorního orchestru, který nyní se dvěma subjekty vyjednává o turné v Číně v letech 2021 nebo 2022.

PKF - Prague Philharmonia byla založena v roce 1994 dirigentem Jiřím Bělohlávkem a je vedena formou obecně prospěšné společnosti. Orchestr nemá svého stálého zřizovatele. Svůj provoz si musí zajistit sám, k tomu má vysoutěžený tříletý grant od pražského magistrátu v hodnotě 10 milionů korun a další podporu z ministerstva kultury. Dohromady tyto granty představují okolo 35 procent celkového více než čtyřicetimilionového ročního rozpočtu tělesa.

Rozhovor DVtv s ředitelem Radimem Otépkou o zrušeném čínském turné

Jednání ohledně našeho turné v Číně probíhají, nemáme oficiální stanovisko, že by bylo definitivně zrušeno, říká ředitel PKF - Prague Philharmonia . | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy