Pěvkyně Kožená a dirigent Rattle převzali čestný doktorát JAMU

ČTK ČTK
18. 1. 2022 12:56
Pěvkyně Magdalena Kožená a britský dirigent Simon Rattle se v úterý stali čestnými doktory Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Ocenění převzali v Divadle na Orlí.
Pěvkyně Magdalena Kožená (vpravo) a britský dirigent Simon Rattle převzali čestné doktoráty brněnské JAMU.
Pěvkyně Magdalena Kožená (vpravo) a britský dirigent Simon Rattle převzali čestné doktoráty brněnské JAMU. | Foto: ČTK

Kožená je brněnská rodačka, která dosáhla světových úspěchů, ale nikdy nepřerušila kontakt s českou scénou. Její manžel, uznávaný dirigent Rattle, v minulosti spjatý například s Berlínskými filharmoniky, dlouhodobě obdivuje a propaguje českou hudbu.

"Magdalena Kožená je ikonou pro celou generaci českých umělců. V interpretaci dokáže skloubit inteligenci s absolutní technickou dokonalostí a emočním prožitkem," říká Barbara Maria Williová, děkanka hudební fakulty JAMU.

Oceňuje, jak pěvkyně spojila světovou kariéru s úlohou matky a rolí patronky základních uměleckých škol. Kožené poděkovala i za podporu stavby nového koncertního sálu v Brně.

Osmačtyřicetiletá mezzosopranistka Kožená zavzpomínala na své začátky v pěveckém sboru Kantiléna, základní uměleckou školu Vranovská a brněnskou konzervatoř. Cítí se spjatá s českou tradicí a brněnským prostředím.

Zařazovat českou hudbu do vlastních koncertních programů nepokládá za povinnost, ale vnitřní potřebu. V zahraničí českou hudbu přijímají s nadšením, dodala. "Spousta špičkových muzikantů ji miluje a uvádí," řekla Kožená.

Zdůraznila také, jak prostřednictvím svého nadačního fondu a každoroční akce ZUŠ Open podporuje základní umělecké školy. Pokládá je za jedinečnou, důležitou instituci. Záleží jí na tom, aby děti měly každodenní přímý kontakt se světem umění, který se později zúročí v kulturnosti celého národa.

V případě Rattla děkanka JAMU vyzdvihla jeho dirigentské umění i osobnostní rysy. "Je skutečný idealista v nejlepším slova smyslu, věřím mu jeho životní postoj a hodnoty, které reprezentuje a skutečně sám žije," sdělila Williová.

Rattle se v děkovné řeči vyznal z obdivu k Antonínu Dvořákovi a Leoši Janáčkovi. Setkání s jeho operou Příhody lišky Bystroušky označil za osudové. Na české hudbě ocenil zvláštní spojení radosti a melancholie, které vnímá téměř jako národní rys.

Kožená a Rattle se zařadili k čestným doktorům JAMU, mezi nimiž je mnoho hudebních i divadelních osobností, Čechů i cizinců.

Ocenění v minulosti obdrželi klavírista Rudolf Firkušný, básník Ludvík Kundera, dramatik a exprezident Václav Havel, zpěvák a textař Jiří Suchý, dirigent Charles Mackerras, skladatel a dirigent Pierre Boulez, dramatik Tom Stoppard nebo herečka Vlasta Chramostová.

 

Právě se děje

Další zprávy