Pavel Haas Quartet má novou členku z Číny, zamíří do Dánska nebo Londýna

ČTK ČTK
9. 7. 2021 17:04
Novou členkou mezinárodně oceňovaného Pavel Haas Quartetu se stala Luo-ša Fang. Uznávaná houslistka, violistka čínského původu a laureátka významných soutěží vystřídala violistu Jiřího Kabáta.
Pavel Haas Quartet s novou členkou Luo-ša Fang (vpravo).
Pavel Haas Quartet s novou členkou Luo-ša Fang (vpravo). | Foto: Boris Giltburg

Dříve byla Luo-ša Fang zvána k orchestrům jako sólistka, je ale také zkušenou komorní hráčkou. "Poprvé jsme se setkali před třemi lety v Praze a hudebně mezi námi okamžitě přeskočila jiskra. Vzhledem k časové vytíženosti se ale naše cesty tehdy neprotnuly," říká violoncellista Peter Jarůšek.

Paradoxně až díky pandemii koronaviru se hudebníkům naskytla příležitost opět spolupracovat. "Jsme za to nesmírně vděční, protože Luo-ša je muzikantka, se kterou je radost tvořit. Těšíme se na naše společné budoucí projekty," dodává Jarůšek.

Pavel Haas Quartet v době protipandemických opatření zejména natáčel koncerty pro domácí i zahraniční pořadatele. Soubor, který vzhledem k mnoha zahraničním závazkům vystupuje v Česku zřídka, bude v nadcházejících měsících hostem několika významných domácích hudebních událostí.

Tuto sobotu 10. července zahraje na festivalu Smetanova Litomyšl, následovat budou recitály na festivalech Hindsgavl v Dánsku, Viva Musica! v Bratislavě a Jihočeská intermezza v Borovanech.

Podzimní sezonu zahájí koncertem na festivalu Lípa Musica, kde ve světové premiéře uvede skladbu Ľubicy Čekovské Domov. V rámci téže akce kvarteto vystoupí ještě s klavíristou Borisem Giltburgem.

S tímto sólistou čekají haasovce v září hned tři večery na mezinárodním hudebním festivalu Dvořákova Praha. Kromě již osvědčené interpretace klavírních kvintetů se pražskému publiku poprvé představí Veronika a Peter Jarůškovi s Borisem Giltburgem jako klavírní trio.

V říjnu bude Pavel Haas Quartet již tradičním hostem festivalu Schubertiade v rakouském Hohenems, poté vyrazí na turné po Německu a zavítá také do slavné londýnské Wigmore Hall.

Pavel Haas Quartet vedle Jarůška a Luo-ša Fang tvoří houslisté Veronika Jarůšková a Marek Zwiebel. Soubor byl založen roku 2002, jmenuje se po českém skladateli první poloviny 20. století Pavlu Haasovi, jenž žil v letech 1899 až 1944. Zemřel ve vyhlazovacím táboře Osvětim.

Za sedmnáct let působení na hudební scéně kvarteto dosáhlo pozice mezinárodní interpretační elity. Od roku 2004 získalo mnoho prestižních cen, mimo jiné vyhrálo Mezinárodní hudební soutěž Pražské jaro nebo soutěž smyčcových kvartetů Premio Paolo Borciani.

V roce 2018 kvarteto pošesté obdrželo ocenění britského hudebního měsíčníku Gramophone za nahrávku Kvintetů op. 81 a 97 Antonína Dvořáka. České album bodovalo v kategorii Komorní hudba.

Na zatím poslední desku haasovci před dvěma lety zařadili kvartetní tvorbu Dmitrije Šostakoviče.

 

Právě se děje

Další zprávy