Oslava Zdeňka Lišky. Hudbu nejen z Markéty Lazarové zahraje i ukrajinská violistka

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 3. 2022 13:08
Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK tuto středu 23. března uvede mimořádný koncert u příležitosti 100. výročí narození skladatele Zdeňka Lišky. Vedle suit ze známých českých filmů zazní ve Smetanově síni Obecního domu také orchestrální projekt hudebníka Petra Ostrouchova k filmu Marketa Lazarová.
První uvedení hudby z filmu Markéta Lazarová přichystal v roce 2015 festival Struny podzimu v pražském Foru Karlín.
První uvedení hudby z filmu Markéta Lazarová přichystal v roce 2015 festival Struny podzimu v pražském Foru Karlín. | Foto: ČTK

Vystoupí Kühnův smíšený sbor, pěvečtí sólisté a klavírista Ivo Kahánek, roli vypravěčů zastanou herci Alois Švehlík, Petra Špalková a Antonie Formanová.

"Mezi členy orchestru FOK pod vedením dirigenta Radka Baboráka se v tomto programu připojí violistka z Kyjevského symfonického orchestru Natalia Fedoruková, která do Prahy uprchla před válkou," doplňuje mluvčí orchestru Karla Melichnová. V Obecním domě bude možné přispět na sbírku UNICEF pro Ukrajinu.

Zdeněk Liška, jenž žil v letech 1922 až 1983, složil soundtrack k takřka 150 celovečerním filmům či seriálům. "Střídal žánry i přístupy, nebránil se ničemu - a když to bylo funkční, dokázal využít rozladěnou dechovku i nejmodernější elektronické efekty," napsal o něm nedávno týdeník Respekt, podle něhož se Liškova role neomezovala jen na komponování.

Jako perfekcionista režisérům často zasahoval do zvukového designu, dramaturgie i střihu. Protože ale tvrdil, že "píše hudbu pod obrázky", je téměř vyloučené si jeho soundtracky poslechnout a koncertní provedení bývají sporadická, dodal Respekt.

Liška zažil největší úspěch v 60. letech, kdy takzvaná československá nová vlna pronikla do světa. Zemřel jednašedesátiletý v roce 1983. "Nepřetržitě skládal a skládal. Málo spal, dopřával si jídlo a píchal si inzulin," shrnul pro Respekt dramaturg FOK Martin Rudovský.

Pražští symfonikové hrají Liškovu hudbu pravidelně. Tuto středu v Obecním domě zazní suity ze snímků Tam na konečné a Smrt si říká Engelchen režisérského dua Ján Kadár - Elmar Klos, ze Spalovače mrtvol od Juraje Herze nebo z díla Čest a sláva filmaře Hynka Bočana.

Hudbu z filmu Markéta Lazarová v roce 2015 uvedl festival Struny podzimu v pražském Foru Karlín. | Video: Struny podzimu

Poslední dvě čísla z první poloviny programu náleží do okruhu děl, jež Liška složil pro íránského šáha Muhammada Rezu Pahlavího a císařovnu Farah v letech 1971 až 1978. Jde o rozsáhlejší a uzavřené formy, navíc určené velkému symfonickém tělesu včetně klavíru, za nějž usedne Ivo Kahánek, a dále cembalu, dvěma harfám, bicím a zesílené skupině žesťových nástrojů.

Za vrchol večera pořadatelé považují orchestrální koncert s projekcí, sólisty, vypravěči a sborem k filmu Marketa Lazarová od Františka Vláčila. Koncert povede dirigent a hornista Radek Baborák, který s hudebníkem Petrem Ostrouchovem spolupracoval již na prvním uvedení hudby z Markety Lazarové. To roku 2015 přichystal festival Struny podzimu.

"Liška byl geniální dramaturg, nebyl to pouze skladatel. Nejsou to jen melodie. Jeho hudba se dost často skládá ze zvuků," říká Ostrouchov, podle nějž Liška předběhl svoji dobu. "Skládal hudbu z ruchů, ze šepotu, pěveckého sboru a dalších zvukových efektů. I když melodie má pochopitelně také silné. Zejména jeho valčíky jsou pověstné," dodává.

Mezi členy orchestru FOK usedne ukrajinská violistka Natalia Fedoruková, členka Kyjevského symfonického orchestru, která do Prahy uprchla před válkou na Ukrajině. "Nikdo tomu nemohl uvěřit, ale stalo se. V naší zemi nastala tragédie a hrůza. Jsem opravdu vděčná, jak se ke mně lidé v Praze zachovali, s jakou láskou a dobrotou nám pomáhají. Také hudebníkům, členům Pražských symfoniků, kteří mě přijali," říká. Českou filmovou hudbu ještě nehrála. "Bude to pro mě zajímavé," dodává violistka.

 

Právě se děje

Další zprávy