Orchestr PKF vysílá z netradičních míst. Příště bude streamovat z banky

ČTK ČTK
9. 12. 2020 13:52
Orchestr PKF - Prague Philharmonia tento čtvrtek 10. prosince odvysílá on-line komorní koncert, který byl natočen v budově Komerční banky na Václavském náměstí v Praze.
Členové PKF - Prague Philharmonia při natáčení v budově Komerční banky.
Členové PKF - Prague Philharmonia při natáčení v budově Komerční banky. | Foto: PKF

Jde o další vystoupení nového cyklu komorních on-line večerů. PKF je uvádí místo koncertů zrušených kvůli protipandemickým opatřením.

Jako první orchestr 25. listopadu zveřejnil vystoupení koncertního mistra Lukáše Pospíšila, který v prostoru pražských Jatek 78 zahrál Bachovu Suitu pro violoncello č. 3. Pak následoval přenos z Divadla Komedie.

"Specifikem tohoto cyklu je, že se koncerty odehrávají na různých působivých místech, u přátel a podporovatelů tohoto tělesa. Hráči PKF se zde představí jako skvělí instrumentalisté, kteří jako členové komorní skupiny mají ke komorní hudbě vyžadující dokonalou souhru zcela přirozeně blízko," říká mluvčí orchestru Jarmila Balážová.

Ve čtvrtek zazní díla impresionistů Maurice Ravela a Clauda Debussyho. Impresionismem se inspiroval také další skladatel z programu Ervín Schulhoff, v jeho tvorbě však nakonec převládly expresionismus a vlivy jazzu či experimentálních směrů.

V Tancích spojuje Debussy harfu a smyčcové kvarteto, v Ravelově septetu se k harfě a smyčcům přidají flétna a klarinet. "Schulhoffovo rozsáhlé Duo pro housle a violoncello je proměnlivou, členitou skladbou, která interpretům dává možnost ukázat se v mnoha různých výrazových polohách," podotýká Balážová, podle níž je dílo "jako stvořené" pro koncertní mistry orchestru Jana Fišera a Lukáše Pospíšila.

PKF - Prague Philharmonia je obecně prospěšná společnost bez zřizovatele, pracuje s rozpočtem přes 40 milionů korun ročně. Jejími významnými podporovateli jsou pražský magistrát a ministerstvo kultury.

PKF začne koncert streamovat ve čtvrtek 10. prosince od 20 hodin. | Video: PKF
 

Právě se děje

Další zprávy