Orchestr PKF doprovodí Pérezovou nebo Trpčeského, zahraje hudbu z Hollywoodu

ČTK ČTK
12. 4. 2022 11:30
Orchestr PKF - Prague Philharmonia v nadcházející sezoně 2022/2023 odehraje téměř čtyři desítky koncertů v pěti abonentních řadách. Orchestrální cyklus A nabídne devět večerů s hudbou Johannesa Brahmse, ústřední postavy dramaturgie sezony. Čtyř koncertů se ujme francouzský šéfdirigent tělesa Emmanuel Villaume.

PKF zahájí sezonu 7. září ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Tam pod Villaumovou taktovkou zazpívá dvaačtyřicetiletá Američanka Ailyn Pérezová, sólistka Metropolitní opery v New Yorku. Zazní hudba Wolfganga Amadea Mozarta, Julese Masseneta, Camilla Saint-Saënse a Maurice Ravela.

"Nemohu věřit, že půjde už o osmou sezonu v čele tohoto výjimečného orchestru. Obvzlášť mě těší, že tuto impozantní sezonu zahájíme s hvězdnou sopranistkou Pérezovou koncertem zaměřeným na téma orientalismu od Mozarta po Masseneta," přibližuje Villaume. Štrasburský rodák je šéfdirigentem od roku 2015, předtím vedl Slovinský národní symfonický orchestr, Slovenskou filharmonii nebo operu v americkém Dallasu.

Mezi dalšími významnými hosty příští sezony budou klavírista Garrick Ohlsson původem z New Yorku či ruská mezzosopranistka Olesja Petrovová. K orchestru se po čtyřech letech vrátí klavírista Simon Trpčeski, narozený v Severní Makedonii. Dvaačtyřicetiletý Trpčeski je držitelem ceny Královské filharmonické společnosti, získal také sošky Gramophone nebo Diapason d'or, mimo jiné za nahrávky Rachmaninovových klavírních koncertů. Koncertuje s orchestry jako nizozemským Concertgebouworkest a vystupuje na renomovaných festivalech od švýcarského Verbieru po anglické BBC Proms.

Komorní cyklus, jehož dramaturgyní je Martina Sermain, nabídne deset koncertů v barokním refektáři Profesního domu Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Ten se nachází na Malostranském náměstí.

Lobkowicz abonmá v čele s ředitelkou řady Danou Syrovou chystá už pošesté donátorské večery v prostředí Lobkowiczkého paláce. Cyklus soudobé hudby s dramaturgyní Hanou Dohnálkovou nabídne šest koncertů. Chybět nebudou ani akce pro děti v Rudolfinu, tentokrát pod vedením Jiřího Adámka.

Na vystoupení 3. prosince, poskládaném z děl českých autorů, se v Koncertu pro violoncello a orchestr č. 2 Bohuslava Martinů představí Lukáš Pospíšil, koncertní mistr PKF.

Součástí programu nové sezony je i náhradní termín zrušeného koncertu slovenského dirigenta a skladatele Mariána Lejavy. S houslistou Milanem Palou zahrají 22. listopadu v Experimentálním prostoru NoD.

Sté výročí narození skladatele Viktora Kalabise orchestr připomene 15. ledna příštího roku uvedením jeho skladby Symfonické variace pro velký orchestr. Posluchači zažijí též světovou premiéru suity Labyrint světa a ráj srdce, inspirované dílem Jana Amose Komenského. PKF ji s autorem Tomášem Kačem uvede 28. června příštího roku v Rudolfinu.

Orchestr letos 8. července vystoupením v Rudolfinu zahájí české předsednictví v Radě Evropské unie. Pod taktovkou Jana Kučery zazní ve světové premiéře skladba Silnější než včera, kterou pro předsednictví složil právě klavírista Tomáš Kačo. Ten ji také zahraje. Orchestr pak v rámci předsednictví vystoupí ještě v září přímo v Bruselu, kde se k PKF připojí klavírista Lukáš Vondráček.

V nejbližší době čeká PKF koncert filmové hudby za účasti hollywoodských skladatelů. Uskuteční se přespříští úterý 26. dubna v pražském Kongresovém centru. Na programu jsou melodie z filmů Spider-Man 3 nebo Mimi šéf. Skladatel Jeff Beal, držitel pěti televizních cen Emmy, osobně oddiriguje svůj soundtrack k seriálu Dům z karet, kromě toho zahraje na trumpetu. S taktovkou se postupně vystřídají Jan Kučera, Conrad Pope nebo Chris Egan.

V Kongresovém centru se nyní nachází asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky. "Dostali jsme ujištění, že do 14. dubna jejich pobyt v Kongresovém centru skončí," dodává spolupořadatel akce Alexandr Smutný. Podle pirátského primátora Zdeňka Hřiba se centrum přestěhuje do budovy u metra Vysočanská.

V dohledné době orchestr PKF zahraje kupříkladu na právě začínajícím Hudebním festivalu Antonína Dvořáka Příbram. Bude jí patřit závěrečný večer 7. června, kdy doprovodí tenoristu Petra Nekorance pod taktovkou Roberta Jindry.

Obecně prospěšnou společnost PKF - Prague Philharmonia založil roku 1994 dirigent Jiří Bělohlávek jako Pražskou komorní filharmonii. Šéfdirigent Villaume s ní loni prodloužil smlouvu na další tři sezony. Ředitelkou tělesa je někdejší náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová, bývalá členka ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy