Opera Národního divadla streamuje hudbu autorů, které chtěli umlčet nacisté

ČTK ČTK
27. 3. 2021 12:30
Národní divadlo v Praze na webu uvede několik projektů včetně děl českých a německých autorů, které nacisté zařadili na seznam takzvaného zvrhlého umění. Na notové pulty orchestrů Opery Národního divadla a Státní opery se tak dostanou skladby těch, kdo měli být navždy umlčeni.
Snímek z již zveřejněného večera věnovaného hudbě Bohuslava Martinů.
Snímek z již zveřejněného večera věnovaného hudbě Bohuslava Martinů. | Foto: Serghei Gherciu

Koncerty mezinárodního projektu Musica non grata a Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze se vzhledem k pandemickým opatřením uskuteční on-line.

"Je těžké si v těchto chvílích udržet optimismus. Snažíme se naše umělce motivovat a vytvořit jim podmínky aspoň pro omezené zkoušení nebo domácí přípravu," vysvětluje umělecký šéf opery Per Boye Hansen.

Podle něj je ale komplikované cokoliv plánovat, když vše závisí na epidemické situaci. "Je ale jasné, že do konce této sezony už žádnou premiéru za účasti diváků v divadle neodehrajeme," připouští.

V průběhu jara Národní divadlo prostřednictvím svého webu odvysílá několik koncertů s názvem … a přece znějí dál!, které umělci natočili v době uzavření divadel. Sérii zahájil záznam koncertu, na němž orchestr interpretuje zpívaný balet Bohuslava Martinů nazvaný Špalíček a jeho Serenádu pro komorní orchestr z roku 1930.

Následovat bude 7. dubna pocta Igoru Stravinskému nebo 21. dubna krátký film s hudbou z opery Brundibár Hanse Krásy. Květen má být věnován tvorbě Pavla Haase, Hanse Krásy a Erwina Schulhoffa.

"V průběhu jara předpokládáme natočení i dvou dalších koncertů. Jeden z nich bude věnován Vítězslavě Kaprálové. Koncerty budou ke zhlédnutí zdarma po dobu šesti měsíců od zveřejnění. Doplní je také dramaturgické úvody a rozhovory," popisuje mluvčí Jitka Menclová.

Zkoušení nového provedení opery Wolfganga Amadea Mozarta Don Giovanni ve Stavovském divadle bylo začátkem března přerušeno kvůli epidemické situaci. Zkoušky skončí v dubnu, premiéra by se měla uskutečnit bez diváků formou přímého přenosu 24. dubna na programu ČT art. Za účasti diváků by se pak mohlo představení konat na přelomu letošního srpna a září.

Ve Špalíčku pracuje Martinů s lidovými texty. "Je to počátek jeho českého národního období," říká muzikolog Aleš Březina. Foto: Serghei Gherciu | Video: Opera Národního divadla

Ve španělském Bilbau se během června pravděpodobně uskuteční původně plánovaná premiéra koprodukčního titulu Káťa Kabanová v režii renomovaného Španěla Calixta Bieita. Česká premiéra by měla následovat na podzim.

V Bilbau vzniká také nový komorní projekt Sedm smrtelných hříchů a Erwartung, který režíruje Barbora Horáková Joly a diriguje Jiří Rožeň. Během listopadu by se toto dílo mělo objevit i ve Státní opeře.

Odložena byla příprava na jarní premiéru Lazebníka sevillského v Národním divadle. Slavná opera Gioacchina Rossiniho se tak přesouvá do další sezony. Změny v uvedení se dotkly i titulu Der ferne Klang Franze Schrekera. Inscenace se sice začala zkoušet už v polovině února, ale premiéra se přesune do sezony 2021/2022, stejně jako na jaro původně zamýšlený Švanda dudák. Odložený je rovněž titul Le Grand Macabre.

 

Právě se děje

Další zprávy