Opera na ekologické lodi. Pěvci a orchestr Národního divadla budou plout po Vltavě

ČTK ČTK
9. 6. 2021 12:15
Orchestry pražského Národního divadla a Státní opery se sólisty vystoupí 19. a 26. června na otevřené palubě lodi Bella Bohemia. Během plavby po Vltavě nabídnou operní repertoár první české scény. Program jednotlivých večerů se má lišit.
Bella Bohemia je ve své třídě první zcela elektrická loď, která pluje v Praze. Kotví na Kampě, postavena byla v německé loděnici Bolle v Derbenu.
Bella Bohemia je ve své třídě první zcela elektrická loď, která pluje v Praze. Kotví na Kampě, postavena byla v německé loděnici Bolle v Derbenu. | Foto: ČTK

Loď Bella Bohemia je ekologické plavidlo na elektrický pohon, jeho provoz tak nebude narušovat hudbu.

"Po Vltavě přivezeme to nejlepší z našeho operního repertoáru. Těšte se na skvosty například z Prodané nevěsty, Rusalky, ale také Carmen. Praha ožije krásnou hudbou," slibuje hudební ředitel Opery Národního divadla Jaroslav Kyzlink, který se postaral o program na lodi 19. června. Zazpívají Alžběta Poláčková, Aleš Briscein nebo Svatopluk Sem.

Loď s hudebníky na palubě vypluje z blízkosti Národního divadla, na první zastávce mezi Střeleckým ostrovem a Kampou začne s produkcí ve 20 hodin. Po proplutí zdymadlem se vydá ke druhému stanovišti, přístavišti u Rašínova nábřeží. Zde se začne hrát zhruba ve 20.50.

Poslední zastávkou bude smíchovská náplavka, kam loď připluje zhruba ve 21.20.

Pro druhý termín 26. června sestavil program hudební ředitel Státní opery Karl-Heinz Steffens. I zde půjde o slavná díla, tentokrát spíše světových autorů. Zájemci se mohou těšit na árii La donna e mobile z Rigoletta, Triumfální pochod z Aidy, Libiamo z Traviaty a další operní hity Giuseppa Verdiho i jiných komponistů.

26. června však loď zastaví na jediném místě, mezi Střeleckým ostrovem a Kampou v prostoru poblíž mostu Legií. Na pražských ostrovech se totiž ve stejném termínu koná multižánrový festival United Islands a hudební loď Národního divadla bude součástí programu.

Hudebníci se sólisty Janou Sibera a Martinem Šrejmou se představí po osmé večerní, a to zhruba na půl hodiny.

Záštitu nad akcí převzali ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD i pirátský primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib. "Věřím, že koncerty pod širým nebem obyvatelé i návštěvníci Prahy ocení a že budou pěknou oslavou návratu kultury z on-line vyhnanství do fyzického veřejného prostoru," říká Zaorálek. V případě nepříznivého počasí se akce konat nebudou, upozornili organizátoři.

 

Právě se děje

Další zprávy