Obkličte Kyjev a odpojte jim elektřinu, vyzval slavný ruský klavírista Berezovskij

Kultura Kultura
15. 3. 2022 16:07
Renomovaný ruský klavírista Boris Berezovskij, který dříve vystoupil také v Praze, v tamní státní televizi podpořil invazi na Ukrajinu. Navrhl, aby ruská armáda obklíčila a odpojila od elektřiny hlavní město.
Klavírista Boris Berezovskij na recitálu v pražském Rudolfinu, který roku 2009 uspořádal festival Dvořákova Praha.
Klavírista Boris Berezovskij na recitálu v pražském Rudolfinu, který roku 2009 uspořádal festival Dvořákova Praha. | Foto: ČTK

Třiapadesátiletý Berezovskij hovořil v diskusním pořadu Vremja pokažet (Čas ukáže) na nejsledovanější ruské státní televizi Pervyj kanal již minulý čtvrtek. Až teď na záznam upozornily francouzský hudební časopis Diapason a Radio France.

"Mám takový naivní dotaz, sám se v tom vůbec nevyznám, jsem humanitního založení, zabývám se hudbou, chápu, že se snažíme postupovat citlivě, ale není možné se na to vykašlat, prostě je obklíčit a vypnout elektřinu?" navrhl klavírista. Na mysli měl část Ukrajiny včetně hlavního města Kyjeva, kde před invazí žilo okolo 2,8 milionu lidí a které nyní ostřeluje ruská armáda. "Je třeba vyhrát tuto válku a pak budovat u nás doma něco samostatného, krásného," dodal později.

Od jeho názorů se hned distancoval bývalý spolupracovník, šéf Pařížského komorního orchestru a klavírista Lars Vogt. "Nerozumím, co mého někdejšího přítele vedlo k tomu, aby takovéhle věci řekl, přesto je řekl. Naše přátelství tímto definitivně skončilo," uvedl.

Boris Berezovskij ve vysílání ruské státní televize rovněž tvrdil, že "západní sdělovací prostředky jednoznačně lžou" a že současnou válku na Ukrajině "zavinily Západ a USA". Odkázal na údajnou nahrávku "známých západních politologů", kterou vzápětí režie pustila. Jednalo se o záznam vystoupení amerického politologa Johna Mearsheimera z Chicagské univerzity, jehož výroky v posledních dnech využívá ruská propaganda a retweetovalo je například tamní ministerstvo zahraničí. "Je nezbytné šířit, co tento politolog říká," řekl ve studiu pianista.

Mearsheimer už před osmi lety, tedy po ruské anexi ukrajinského Krymu, napsal, že "krizi na Ukrajině zavinil Západ". V nyní často propírané univerzitní přednášce z roku 2015 argumentuje podobně jako současná ruská moc. Tvrdí, že Ukrajina nepatří na Západ a že nemá právo rozhodovat o svém osudu, například ohledně vstupu do Severoatlantické aliance nebo Evropské unie.

Virtuos Boris Berezovskij absolvoval moskevskou konzervatoř. Roku 1987 se umístil čtvrtý na soutěži v anglickém Leedsu, tři roky nato vyhrál Čajkovského mezinárodní klavírní soutěž v Moskvě. Později žil ve Francii, natáčel pro prestižní značky jako Warner Classics, vystupoval v předních světových síních a doprovázely ho špičkové orchestry.

Roku 2009 byl hostem festivalu Dvořákova Praha, kde zahrál Transcendentální etudy od Ference Liszta plus jako přídavek valčíky a mazurky Fryderyka Chopina. Čtyři roky nato Berezovskij dorazil na festival Moravský podzim, kde měl účinkovat s Filharmonií Brno, na zkoušce si však poranil ruku a nakonec nevystoupil.

V roce 2016 měl mít na pozvání Dvořákovy Prahy další recitál v pražském Rudolfinu, ten však zrušil kvůli nemoci.

K politice se klavírista dříve nevyjadřoval, vloni v lednu však byly zatčeny dvě jeho děti při demonstraci na podporu uvězněného opozičníka Alexeje Navalného. Berezovského manželka, houslistka Elina Paková, tehdy prohlásila, že si "připadá jako za Stalinových časů, panuje tu naprosté bezpráví". Dceru, dnes jedenatřicetiletou klavíristku Evelynu Berezovskou, po zaplacení pokuty policie propustila.

Záběry z dronu ukazují zpustošený Mariupol:

Silný výbuch otřásl panelákem. Záběry z dronu ukazují devastaci ukrajinského Mariupolu. | Video: Asociated Press
 

Právě se děje

Další zprávy