Novoroční koncert České filharmonie bude bez publika, odvysílá ho televize

ČTK ČTK
31. 12. 2020 16:40
Novoroční koncert České filharmonie pod taktovkou jejího hlavního hostujícího dirigenta Tomáše Netopila se uskuteční v pátek 1. ledna bez přítomnosti publika.
Koncert povede hlavní hostující dirigent České filharmonie Tomáš Netopil.
Koncert povede hlavní hostující dirigent České filharmonie Tomáš Netopil. | Foto: www.tomasnetopil.com

Orchestr bude z pražského Rudolfina streamovat on-line, koncert od 20 hodin odvysílá také Česká televize na stanici ČT art. Vzhledem k nepříznivé epidemické situaci se vedení filharmonie rozhodlo zrušit všechna následující vystoupení pro veřejnost v období ledna a února.

"Naše společné každoroční hudební vítání Nového roku bude tentokrát také narozeninovou oslavou. Dne 4. ledna 2021 tomu bude 125 let, kdy se poprvé na podiu Dvořákovy síně sešli pod taktovkou Antonína Dvořáka hudebníci České filharmonie," připomíná mluvčí orchestru Luděk Březina.

Novoroční koncert nabídne výběr ze Slovanských tanců od Antonína Dvořáka, stylizovaná polka Josefa Suka z druhé věty Pohádky, dále předehra Bedřicha Smetany k opeře Hubička či populární Žabák Václava Trojana. "Nebude opomenuta ani hudba Dvořákova žáka Oskara Nedbala, dirigenta, skladatele, violisty, který byl významnou osobností tehdejších evropských hudebních kruhů," avizuje filharmonie. Z Nedbalova díla zahraje valčík Kavalír z operety Polská krev. Zazní také hudba dalšího Dvořákova žáka Julia Fučíka, který České filharmonii věnoval pochod Sempre avanti.

Ve světové premiéře pak bude uvedeno Concerto grosso pro dvoje housle, violoncello a orchestr, které u příležitosti jubilea České filharmonie složil Jan Kučera. Dílo dokončil na jaře v době karantény. "Posluchači mohou sledovat moderní podobu concerta grossa, barokní hudební formy, založené na rozhovoru skupiny sólových nástrojů s orchestrálním tutti. Mezi energickými krajními větami je zasazeno jednoduché zpěvné téma ve velmi pomalém tempu, posel naděje, že nový rok přinese lepší zprávy než ten minulý," slibuje orchestr.

Jako sólisté v průběha večera vystoupí houslisté Jiří Vodička a Jan Mráček, violoncellista Václav Petr, trombonista Robert Kozánek, hráč na fagot Ondřej Roskovec a trumpetista Jaroslav Halíř. Večerem provede moderátor Jiří Vejvoda.

Zkoušky i samotné on-line koncerty provázejí přísná hygienická opatření. Orchestr pravidelně podstupuje testy. Pódium je rozšířeno, aby každý filharmonik mohl hrát ze svého pultu. Smyčcové skupiny jsou od dechových odděleny plexisklovými paravány. K dispozici bývá větší množství šaten pro účinkující.

Novoroční koncert České filharmonie je poměrně novou tradicí, rychle ale získal přízeň publika. Repertoár bývá pestrý, protože novoroční koncerty nejsou tak sešněrovány klasickými dramaturgickými pravidly.

Již novoroční koncert, který Česká filharmonie a Hudba hradní stráže uvedly začátkem roku 2020 pod taktovkou Jakuba Hrůši, nabídl díla českých autorů.

Stejně jako novoroční koncert se letos bez publika konaly čtyři mimořádné večery České filharmonie o adventních nedělích. Jubilejní 125. sezonu orchestr zahájil 23. a 24. září skladbami Dmitrije Šostakoviče a Gustava Mahlera.

 

Právě se děje

Další zprávy