Nová tradice, zlobivá a otevřená. Pražské jaro se víc otevírá soudobé hudbě

ČTK ČTK
27. 5. 2022 17:15
Zástupci souboru Klangforum Wien oceňují, jaký prostor letošní ročník festivalu Pražské jaro poskytuje soudobé hudbě. Jsou rádi, že tento pátek a sobotu mohou vystoupit na akci zvané Prague Offspring. Ta je pevnou součástí programu. "Není mnoho festivalů, které tak věří v sílu moderní hudby," vyzdvihuje Peter Paul Kainrath, umělecký ředitel Klangfora.
Rezidenčním souborem projektu Prague Offspring je Klangforum Wien, špičkový soubor orientovaný na soudobou hudbu.
Rezidenčním souborem projektu Prague Offspring je Klangforum Wien, špičkový soubor orientovaný na soudobou hudbu. | Foto: Pražské jaro

Podle něj v době pandemie ubylo 20 až 30 procent diváků, kteří se do sálů možná nevrátí. "Proto musíme hledat nové," míní Kainrath.

Projekt Prague Offspring je součástí festivalu, jenž soudobou hudbu jinak uvádí od svého vzniku, poprvé. Publikum se díky němu může v koncentrované podobě seznámit s nejaktuálnějším děním. Díla českých i zahraničních autorů zazní v interpretaci Klangfora Wien, jež patří ke špičkám v oboru a stalo se rezidenčním souborem projektu. Program je rozprostřen do dvou dnů v holešovickém Centru současného umění Dox.

"Jsem rád, že soudobá hudba zazní v prostoru současné kultury," podotýká dirigent Klangfora Bas Wiegers ke komplexu budov Dox+ architekta Petra Hájka, který samotný koncertní sál pojal jako hudební nástroj.

"Je samozřejmě velmi potěšující slyšet taková slova od vedení souboru, jakým je Klangforum Wien," doplňuje dramaturg festivalu Josef Třeštík. "Ale ten projekt vznikal v úzké spolupráci s nimi, nápady jsme rozvíjeli společně a společně jsme je dopilovávali. Já jsem do toho vnášel znalost české scény soudobé hudby a oni know-how jakožto soubor, který tu nejnáročnější soudobou hudbu hraje už několik desetiletí."

Klangforum Wien vystoupí na dvou večerních koncertech. Formou veřejných workshopů a mistrovských kurzů též bude předávat své dovednosti mladé generaci skladatelů i instrumentalistů.

Rezidenční skladatelkou Prague Offspring je Rakušanka Olga Neuwirth, jedna z nejvyhledávanějších současných umělkyň. Mediální pozornost na sebe strhla jako první autorka, od které objednala dílo Vídeňská státní opera. Hudební drama Orlando na motivy stejnojmenného románu Virginie Woolf zatřáslo "domem na Ringu" bez špetky ohledů ke konzervativnímu publiku, napsal pro Aktuálně.cz kritik Boris Klepal.

Součástí programu budou premiéry děl objednaných festivalem. Tento pátek v Doxu zazní skladba Martina Smolky nazvaná Andělské schody. V souvislosti s ní autor hovoří o vzpomínkách na Malou Svatou Horu u Mníšku pod Brdy, k níž takzvané andělské schody vedly i za nejhlubší normalizace.

Sobotní koncert pak nabídne hned pět světových premiér. Krátké nové kompozice přímo pro Pražské jaro napsali Jakub Rataj, Lucie Vítková, Adrián Demoč, Konstantin Heuer a Ian Mikyska.

"Prague Offspring je nová tradice Pražského jara, křupavá, trochu zlobivá, mladá, otevřená, experimentální," popisuje nový formát skladatel Miroslav Srnka, který je členem umělecké rady festivalu.

Na Pražském jaru z díla Olgy Neuwirth zazní skladba … miramondo multiplo…. Ukázku natočil Vídeňský rozhlasový symfonický orchestr. | Video: Wiener Konzerthaus
 

Právě se děje

Další zprávy