Národní divadlo svěřilo Dona Giovanniho cizincům, odvysílá ho v sobotu

Národní divadlo svěřilo Dona Giovanniho cizincům, odvysílá ho v sobotu
Pavol Kubáň (vlevo) v titulní roli a Lenka Máčiková jako Zerlina.
Alžběta Poláčková jako donna Elvíra a Miloš Horák coby Leporello.
Snímek ze zkoušky Dona Giovanniho.
Pavol Kubáň (uprostřed) v titulní roli a vpravo Lenka Máčiková jako Zerlina.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
21. 4. 2021 16:57
Nové zpracování opery Don Giovanni od Wolfganga Amadea Mozarta, které bude pražské Národní divadlo tuto sobotu 24. dubna vysílat na stanici ČT art, vzniká v koprodukci s německým Nationaltheater Mannheim.

Přestože první česká scéna již Mozartovo dílo nastudovala více než dvacetkrát, dosud ho nikdy nesvěřila tvůrčímu týmu složenému kompletně ze zahraničních umělců. V jejich čele stojí německý dirigent a specialista na Mozartovo dílo Karsten Januschke se švédsko-norským režisérem Alexanderem Mørk-Eidemem.

Operu uvede v přímém přenosu stanice ČT art. Klasická premiéra nového Dona Giovanniho za účasti diváků by se měla uskutečnit koncem srpna.

O devětačtyřicetiletém činoherním režisérovi Eidemovi se traduje, že s oblibou posouvá klasická díla v čase i prostoru, aby byla srozumitelnější a přístupnější modernímu publiku. "Ano, don Giovanni ví, že prožívá svůj poslední den, a chce si ho náležitě užít. Bavit se. Být veselý. Když jdete na Hamleta, víte, že na konci zemře. Chci zkusit trochu jiný přístup. Aby si diváci nebyli jisti, jak to celé vlastně dopadne," říká.

"Třeba don Giovanni nakonec neumře. Chci, aby lidé, kteří představení uvidí poprvé, byli napnutí. Podle mě nemá smysl vykládat stále dokola ten samý příběh. Chci publiku nabídnout něco víc," avizuje Mørk-Eidem.

Dona Giovanniho ztvární slovenský barytonista Pavol Kubáň, donnu Annu zazpívá Jana Sibera, donnu Elvíru pak Alžběta Poláčková. V roli dona Ottavia diváci uvidí Richarda Samka, jako Leporello se představí Miloš Horák.

Dále v inscenaci vystoupí Lukáš Bařák coby Masetto, Zdeněk Plech v roli komtura a Lenka Máčiková jako Zerlina. Sólisty doprovodí členové sboru a orchestru Národního divadla. O kostýmní design se postarala švédská výtvarnice Jenny Ljungbergová, scéna vzešla z dílny dánského rodáka Christiana Friedländera.

Přímý přenos ze Stavovského divadla pod režijním vedením Tomáše Šimerdy bude dostupný také v iVysílání České televize, představení tak mohou zhlédnout i diváci v zahraničí.

Záznam zůstane na webu České televize sedm dnů bez územního omezení, dalších 23 dnů pak pro diváky pouze na území Česka.

Žádná jiná ze světových oper nemá tak úzký vztah k Praze jako Mozartův Don Giovanni. Autor ji psal přímo pro českou metropoli a roku 1787 ji při premiéře osobně dirigoval ve Stavovském, tehdy Nosticově divadle. Don Giovanni aneb Potrestaný prostopášník na libreto Lorenza da Ponta svými melodiemi i příběhem známého svůdce žen oslovuje publikum po celém světě ještě v 21. století. Titulní role se stále řadí k nejprestižnějším pěveckým úkolům.

 

Právě se děje

Další zprávy