Národní divadlo Brno v televizi uvede Evžena Oněgina, výtěžek půjde potřebným

ČTK ČTK
10. 3. 2021 14:08
Národní divadlo Brno nastudovalo operu Evžen Oněgin, kterou však diváci kvůli protipandemickým opatřením zatím nemohou zhlédnout naživo. Šanci dostanou alespoň na televizní obrazovce. Inscenaci v pondělí 29. března odvysílá stanice ČT art.

Divadlo zároveň spustilo benefiční prodej symbolických vstupenek. Výtěžek získá Sociální nadační fond města Brna a Jihomoravského kraje na pomoc lidem, které koronavirus dostal do těžké situace.

Režisérem nové inscenace je ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser. S dirigentem Robertem Kružíkem a dalšími spolupracovníky se tak po nastudování Pikové dámy vrátili k dílu Petra Iljiče Čajkovského z let 1877 až 1878. Oněgina zpívá barytonista Svatopluk Sem, Taťánu slovenská sopranistka Linda Ballová, Lenského ztvární tenorista Ondřej Koplík.

V opeře Evžen Oněgin vycházel Čajkovskij z veršovaného románu Alexandra Sergejeviče Puškina o znuděném petrohradském švihákovi, který se na venkově setká s naivní mladičkou Taťánou. Její lásku chladně odmítá, aby o několik let později pochopil, jaké chyby se dopustil - a že ji nelze napravit.

Čajkovskij spojuje lyriku i drama, komorní a intimní scény s romanticky pojatou orchestrací a sborovými pasážemi. "Jeho na jedné straně velmi niterná zpěvnost lyrických pasáží s velmi smělým rozmachem vášnivých erupcí hudebního jazyka na straně druhé nemůže nechat nikoho chladným," míní dirigent Kružík.

 

Právě se děje

Další zprávy