Národní divadlo Brno na webu uvede Verdiho operu Nabucco, režíruje Heřman

Národní divadlo Brno na webu uvede Verdiho operu Nabucco, režíruje Heřman
Václava Krejčí Housková jako Fenena a Enrico Casari v roli Ismaela.
Dalibor Jenis jako Nabucco.
Snímek z nového Nabucca.
Snímek z nového Nabucca.
Foto: Marek Olbrzymek
ČTK ČTK
4. 5. 2021 12:52
Národní divadlo Brno připravuje on-line premiéru nové inscenace slavné opery Nabucco. Divadla zatím zůstávají zavřená, zájemci tak novinku zhlédnou alespoň na webu, a to od 19. května večer po dobu 28 hodin.

Vstupenky lze zakoupit na speciálním webu za 100, 200 nebo 500 korun. Podle svých možností tak diváci podpoří operní soubor. Ti, kdo zvolí vstupenku za 500 korun, obdrží fotografii podepsanou sólisty Daliborem Jenisem nebo Csillou Borossovou.

"Jsme jasným důkazem toho, že operní soubor může v současné době fungovat se všemi opatřeními a naplňovat své poslání. Pravidelné a spolehlivé testování, které pro nás zajišťuje společnost Podané ruce, umožňuje bezpečné fungování souboru," říká umělecký šéf Janáčkovy opery Jiří Heřman.

Věří, že on-line premiéra Nabucca bude "inspirativní pozvánkou do našeho divadla, protože živé představení a přítomnost v našem krásném divadle nic nenahradí".

Opera, kterou složil Giuseppe Verdi, patří dlouhodobě k nejpopulárnějším titulům v repertoáru brněnské scény. Dílo se záhy po premiéře roku 1842 stalo symbolem boje za svobodu národa a víry. Skrývá však i komornější příběh o lásce a rodinných vztazích.

Nová inscenace vznikla v režii Jiřího Heřmana a hudebním nastudování Ondreje Olose. Na brněnské jeviště se vrací sopranistka Csilla Borossová v roli Abigail, jako Ismael se představí tenorista Enrico Casari, který ztvárnil Živného v loňské podzimní premiéře Janáčkova Osudu.

Coby král Nabuchodonosor, kterého mnohokrát ztvárnil na předních světových scénách, bude v Janáčkově divadle poprvé účinkovat slovenský barytonista Dalibor Jenis. "Verdiho hudba je jednoduše krásná. Jeho díla jsou velmi dramatická a do některých postav zpěvák dozrává několik roků," říká Jenis.

"Proto je to cesta dlouhá a krásná pro každého pěvce. Charakter Nabucca se během celé opery vyvíjí od tyrana až po milujícího otce, a tak je to velmi zajímavé nejen po pěvecké, ale i po herecké stránce," dodává barytonista.

Režisér a umělecký šéf Janáčkovy opery Jiří Heřman představuje novou inscenaci Nabucca. | Video: Národní divadlo Brno
 

Právě se děje

Další zprávy