Na Pražském jaru vystoupí Simon Rattle, zahajovací koncert povede Jurowski

ČTK Kultura ČTK, Kultura
10. 11. 2020 11:50
Festival Pražské jaro, který se letos uskutečnil jen on-line, chce příští rok již opět v tradiční podobě nabídnout čtyři desítky koncertů. Na tom zahajovacím 12. května v Obecním domě zazní Smetanova Má vlast v podání Rozhlasového symfonického orchestru Berlín pod taktovkou Vladimira Jurowského.
Mou vlast bude na zahajovacím koncertu dirigovat Vladimir Jurowski.
Mou vlast bude na zahajovacím koncertu dirigovat Vladimir Jurowski. | Foto: Drew Kelley

Londýnský symfonický orchestr se na festivalu představí se svým novým šéfdirigentem sirem Simonem Rattlem, který předtím dlouho působil v Berlíně. Na programu bude Mahlerova Šestá symfonie, jedna z Rattleových nejoblíbenějších.

Sir Simon Rattle.
Sir Simon Rattle. | Foto: Oliver Helbig

K dalším vrcholným okamžikům má patřit hostování Symfonického orchestru Bavorského rozhlasu, jejž kdysi 18 let vedl Rafael Kubelík. Na Pražském jaru 2021 těleso vystoupí pod taktovkou Jakuba Hrůši, rovněž s mahlerovským programem. "První Mahlerovo dílo, které mě jako teenagera kdysi bezmezně uhranulo, zatřáslo mnou a vlastně významně předurčilo mou životní dráhu, byla jeho Třetí symfonie. A dnes ji mohu přivézt do Prahy," říká Hrůša.

Prodej vstupenek bude zahájen tuto středu 11. listopadu prostřednictvím webových stránek.

"Jaro vždy bylo symbolem naděje, že se po dlouhých měsících zimy zase vše probudí k životu. S tímto záměrem vepsali jaro do názvu festivalu jeho zakladatelé v roce 1946, neboť byli přesvědčeni, že po dlouhotrvající válce musí přijít rozkvět. Dnešní vážnou situaci naštěstí nelze srovnávat s tou tehdejší, ale Pražské jaro chce být symbolem naděje stejně jako tenkrát," avizuje ředitel festivalu Roman Bělor.

Rezidenčním umělcem festivalu se stane německý klarinetista a skladatel Jörg Widmann. "Práce mě zavedla do téměř každého hudebního centra na světě, nikdy však do Prahy, vytouženého města všech, kteří milují literaturu a hudbu," říká Widmann. V rámci Víkendu komorní hudby vystoupí se souborem Schumann Quartett, v recitálu s ruským klavíristou Denisem Kožuchinem a jeho rezidence vyvrcholí koncertem s PKF - Prague Philharmonia.

Z předních zahraničních orchestrů vystoupí Budapešťský festivalový orchestr s dirigentem Ivánem Fischerem. Do Prahy se vrací od roku 1996, tentokrát přivezou program věnovaný Franzi Lisztovi a doprovodí vítěze Mezinárodní klavírní soutěže Fryderyka Chopina z roku 2015 Seong-Jina Choa.

Norský klavírista Leif Ove Andsnes je uměleckým partnerem Mahler Chamber Orchestra devátým rokem, společně pro label Sony Classical natočili komplet Beethovenových klavírních koncertů a odehráli přes 70 koncertů. Příští rok v Praze uvedou Mozartovy klavírní koncerty, Symfonii č. 38 D dur "Pražskou" a koncertní árii, v níž se sólového partu zhostí Christiane Karg.

Ze staré hudby belgický Huelgas Ensemble připomene 500. výročí úmrtí renesančního skladatele Josquina Despreze, francouzský Ensemble Correspondances přiveze hudbu Marc-Antoina Charpentiera, dále vystoupí britský soubor viol da gamba Phantasm nebo česká Cappella Mariana. Ta s kanadským souborem Constantinople chystá společný večer inspirovaný cestopisem Putování Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic.

Skladba Olgy Neuwirth (na snímku) nazvaná incidendo/fluido v podání Keitha Kirchoffa. Foto: Harald Hoffmann. | Video: Keith Kirchoff

Novinkou bude dvoudenní formát koncertů soudobé hudby pod názvem Prague Offspring. Je to "nová tradice Pražského jara, křupavá, trochu zlobivá, mladá, otevřená, experimentální," popisuje skladatel a člen umělecké rady festivalu Miroslav Srnka.

Oba dny bude program soustředěn v pražském Centru současného umění DOX a točit se má okolo jednoho z nejdůležitějších ansámblů specializovaných na současnou hudbu Klangforum Wien. Vystoupí na dvou večerních koncertech a formou veřejných workshopů i mistrovských kurzů chce předat své dovednosti mladé generaci.

Klangforum Wien se na tři roky stane rezidenčním souborem Prague Offspring. Dvoudenní program bude mít ale také pokaždé rezidenčního skladatele. V roce 2021 se jím stane Rakušanka Olga Neuwirth. "V posledním roce se o ní hovořilo v nejširších kruzích zejména v souvislosti s premiérou její opery Orlando ve Vídeňské státní opeře, ale mezi nejzajímavější a nejdůležitější tvůrce patří už několik dekád," doplňuje dramaturg festivalu Josef Třeštík.

Německý klarinetista a skladatel Jörg Widmann.
Německý klarinetista a skladatel Jörg Widmann. | Foto: Marco Borggreve

Na objednávku Pražského jara zazní na Prague Offspring premiéry děl českých autorů Jakuba Rataje, Lucie Vítkové, Adriána Demoče, Konstantina Heuera či Iana Mikysky.

Festival zakončí 3. června uvedení opery-oratoria Oedipus Rex Igora Stravinského. Českou filharmonii bude při této příležitosti řídit Brit Mark Wigglesworth, pěveckých partů se zhostí přední interpreti v čele s Christine Riceovou a Štefanem Margitou. V roli vypravěče se představí Martin Myšička.

Pražské jaro se vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru letos uskutečnilo on-line. Základem programu se stalo 11 koncertů, které byly živě přenášeny z pódií pěti pražských a jedné brněnské koncertní síně. V součtu dosáhly 1,3 milionu zhlédnutí v Česku a 53 zemích. Všem, kteří si koupili lístky na původně ohlášený program, bylo vstupné vráceno v plné výši. Byly refundovány vstupenky přibližně za 20 milionů korun, další v hodnotě dvou milionů korun se posluchači rozhodli Pražskému jaru darovat.

Na přibližně osmdesátimilionovém rozpočtu festivalu Pražské jaro se podílejí zejména ministerstvo kultury a hlavní město Praha. Přibližně 40 procent dostává festival od sponzorů, 20 procent tvoří příjmy z prodeje vstupenek a podpora od mecenášů sdružených v klubu Přátel Pražského jara.

Festivalový tým v čele s ředitelem Romanem Bělorem (na snímku) představuje program příštího ročníku. Foto: Honza Mudra. | Video: Pražské jaro
 

Právě se děje

Další zprávy