Na Firkušného festival přijedou klavíristi Levit, Volodos nebo Piresová

ČTK Kultura ČTK, Kultura
3. 7. 2021 10:39
Mezi 30. říjnem a 9. listopadem se ve Dvořákově síni pražského Rudolfina uskuteční pět koncertů letošního Klavírního festivalu Rudolfa Firkušného. Zahrají Igor Levit, Arkadij Volodos, Maria João Piresová a David Fray. Domácí scénu zastoupí Lukáš Vondráček, který byl před osmi lety prvním českým pianistou, jenž na této akci vystoupil.
Arkadij Volodos festival uzavře 9. listopadu.
Arkadij Volodos festival uzavře 9. listopadu. | Foto: Marco Borggreve

Loňský, 8. ročník festivalu, který organizuje tým Pražského jara, měl jen on-line podobu. Tehdejší protipandemická opatření neumožnila uspořádat koncerty s diváky v sále. Nyní se však akcí venku smí účastnit až 5000 lidí a uvnitř budov nově může být 2000 návštěvníků, přičemž kapacita smí být naplněna maximálně ze 75 procent.

Letošní ročník Firkušného festivalu bude podle ředitele Roman Bělora ve znamení debutu i návratů. "Je až neuvěřitelné, že koncert Igora Levita bude vůbec prvním vystoupením tohoto ve světě oslavovaného hudebníka u nás a pro Arkadije Volodose to bude teprve druhé vystoupení před českým publikem," upozorňuje.

Zahajovací koncert 30. října odehraje čtyřicetiletý Francouz David Fray. Na programu má klavírní koncerty Johanna Sebastiana Bacha, večer vyvrcholí Koncertem pro čtyři klavíry a moll, který je Bachovou transkripcí Vivaldiho koncertu pro čtvery housle. Hudebními partnery Frayovi budou Jacques Rouvier, což je jeho pedagog z pařížské Conservatoire National Supérieur, a bývalí spolužáci Audrey Vigoureux a Emmanuel Christien. Doprovodí je smyčcová skupina Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK, kterou bude od klavíru řídit sám Fray.

Večer 2. listopadu bude patřit čtyřiatřicetiletému Igoru Levitovi, jenž nabídne tři poslední sonáty Ludwiga van Beethovena.

Rovněž čtyřiatřicetiletý Lukáš Vondráček do vystoupení plánovaného na 3. listopadu také zařadil Beethovena, konkrétně Sonátu pro klavír č. 27 e moll op. 90. Dále uvede Kreislerianu Roberta Schumanna, výběr z Klavírních skladeb op. 7 Josefa Suka a Fantazii op. 28 od Alexandra Nikolajeviče Skrjabina.

Šestasedmdesátiletá portugalská klavíristka Maria João Piresová už má za sebou nespočet koncertů a přes stovku nahrávek. Program jejího recitálu 6. listopadu pořadatelé upřesní později.

Maria João Piresová hraje Schumanna. Záznam únorového streamu. | Video: Jornal do Fundão

Firkušného festival 9. listopadu uzavře recitál devětačtyřicetiletého ruského klavíristy Arkadije Volodose, který otevře Sonáta D dur Franze Schuberta. Poté se klavírista přenese do roku 1909, kdy vznikala první kniha dvanácti Preludií Clauda Debussyho.

Festival je pojmenován po Rudolfu Firkušném, který žil v letech 1912 až 1994 a byl jedním z nejslavnějších českých pianistů minulého století. Inspiroval i mnohé skladatele.

 

Právě se děje

Další zprávy