Na festivalu v Brně zazní i skladby ze hry Mafia, koncert uvede Vašut

ČTK ČTK
11. 8. 2021 11:12
Mezinárodní hudební festival Špilberk letos nabídne klasickou hudbu, swing i spojení folkloru s novými hudebními směry. Zajímavostí bude provedení hudby z počítačové hry Mafia. Přehlídka se koná pod širým nebem na brněnském hradě od 12. do 22. srpna.
Na snímku z loňského ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Špilberk je Filharmonie Brno.
Na snímku z loňského ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Špilberk je Filharmonie Brno. | Foto: ČTK

Pořádající Filharmonie Brno se tímto způsobem snaží oslovit i posluchače, kteří na klasiku jinak nechodí.

Festival tento čtvrtek zahájí Hrubá hudba, což je spojení nu-jazzové kapely Lesní zvěř a Horňácké muziky Petra Mičky. "S koncertní podobou projektu interpreti přinášejí originální prolínání na první pohled dvou rozdílných světů, které v moravském hudebním prostředí dosud nemá obdoby," říká ředitelka brněnské filharmonie Marie Kučerová.

O tři dny později, v neděli 15. srpna, se posluchači přenesou mezi gangstery do počítačové hry Mafia. Program koncertu doplněného o příběhovou vizualizaci z dílny herního studia GameDev Area tvoří skladby použité v Mafii.

Zazní jazzové standardy Dukea Ellingtona, Djanga Reinhardta či Bennyho Goodmana, stejně jako autorská hudba provázející původní soundtrack. "Dvě historické hudební periody propojil svým aranžmá tubista Petr Jirák," doplňuje Vítězslav Mikeš, dramaturg Filharmonie Brno. Ta skladby zahraje. O úvod koncertu se postará herec Marek Vašut, jehož hlas zněl v české verzi hry.

Třetí festivalový koncert, jenž se koná 17. srpna, připomene 100. výročí narození swingového kapelníka Gustava Broma. Rozhlasový big band nesoucí Bromovo jméno doplní zpěvačka Ewa Farna.

Závěrečný koncert bude 22. srpna patřit opět Filharmonii Brno. V první půli zazní Brahmsův Dvojkoncert pro housle a violoncello a moll. Sólové party zahrají houslistka Chloë Hanslipová a violoncellistka Laura van der Heijdenová. Po přestávce následují Symfonické variace Antonína Dvořáka a Janáčkův Taras Bulba, od jehož světové premiéry letos uplyne 100 let.

Všechny koncerty začínají na velkém nádvoří ve 20 hodin. Při vstupu se návštěvníci musejí prokázat ukončeným očkováním, dokladem o prodělání covidu-19 nebo negativním testem. Vstupenky jsou zatím v prodeji, na Mafii však už jen na stání.

 

Právě se děje

Další zprávy