Moravská filharmonie slaví, sezonu začne Keprtovou světovou premiérou

ČTK ČTK
23. 9. 2020 14:29
Světovou premiérou tento čtvrtek zahájí jubilejní 75. sezonu Moravská filharmonie Olomouc. Půjde o skladbu olomouckého rodáka Marka Keprta, kterou si těleso pro tuto příležitost objednalo. Zazní v koncertním sále Reduty.
Skladatel Marek Keprt na festivalu MusicOlomouc.
Skladatel Marek Keprt na festivalu MusicOlomouc. | Foto: www.marekkeprt.com

V duchu oslav jubilejního výročí se ponese celá nadcházející sezona v Olomouci. Posluchači se mohou těšit například na novou koncertní řadu C, nového hlavního hostujícího dirigenta, Švýcara Christiana Knüsela, či sedm premiér.

Zahajovací koncert povede šéfdirigent Jakub Klecker, sólistou večera bude jeden z nejúspěšnějších českých klavíristů současnosti Ivo Kahánek. Koncert živě přenáší Český rozhlas Vltava.

"Dílo s názvem Opeření, opelnění, okluznění, zmotýlnění - akustický chvějíř k 75. výročí založení Moravské filharmonie Olomouc využívá dle slov autora specifickou prostorovou dispozici Reduty a v nástrojích obzvlášť vyzdvihuje sekci žesťů," popisuje mluvčí filharmonie Andrea Pitronová.

Pro šestačtyřicetiletého Marka Keprta je to v krátké době druhá světová premiéra, koncem minulého měsíce festival New Opera Days Ostrava uvedl jeho operu Hibiki, Hibiki, vzhmoť.

20. října bude mít Keprt ještě světovou premiéru díla nazvaného V zásněží úzpytu motýli nedokvétají na festivalu MusicOlomouc, 12. října pak další jeho zbrusu novou skladbu v pražském sále Dox+ uvede Orchestr Berg. Keprt je známý zálibou ve slovních hříčkách. "Rád si hraji se slovy, baví mě zvukomalba a její kombinace, stejně jako vzájemné interakce s hudbou," řekl minulý měsíc pro Aktuálně.cz.

V průběhu zahajovacího večera 75. sezony Moravské filharmonie Olomouc dále zazní skladby Bohuslava Martinů, v nichž se představí klavírista Ivo Kahánek, či dílo Antonína Dvořáka, jehož tvorbu orchestr připomíná po celou dobu existence - zejména kvůli Dvořákovu spojení s Olomoucí.

"Uvádění děl tohoto světově nejznámějšího českého hudebního skladatele Moravskou filharmonií dnes tvoří již určitou tradici. Na zahajovacím koncertě tentokrát zazní pět částí z cyklu Legendy. Jednotlivé skladby se vyznačují výpravnou poetikou, někteří znalci Dvořákova díla uvádějí, že jsou inspirovány baladami K. J. Erbena," doplňuje mluvčí.

Večer uzavře symbolická vzpomínka na začátky Moravské filharmonie, které byly spjaty s působením Iši Krejčího, významné osobnosti z doby poválečné Olomouce. Jeho Serenádu pro orchestr uvedl orchestr poprvé ve světové premiéře 27. května 1952. Nyní touto skladbou svůj první koncert letošní sezony uzavře.

Moravská filharmonie Olomouc, jejíž první vystoupení se konalo 8. září 1945, patří k nejstarším českým symfonickým orchestrům. Zaměřuje se na světové tvůrce 19. a 20. století i na soudobou českou a zahraniční tvorbu. V nadcházející sezoně se publiku představí sólisté jako Ivan Ženatý, Václav Hudeček či Eva Garajová s Mariánem Lapšanským, ale také výjimeční mladí interpreti.

 

Právě se děje

Další zprávy