Místo Hradčan Sychrov. Česká filharmonie open air koncertem poděkuje zdravotníkům

ČTK ČTK
6. 6. 2020 16:00
Česká filharmonie ve středu 24. června uspořádá open air koncert v areálu státního zámku Sychrov. Bude věnovaný zdravotníkům, kteří se podíleli na zvládnutí koronavirové krize. První český orchestr má poprvé od ledna řídit jeho šéfdirigent a umělecký ředitel Semjon Byčkov.

Vystoupení, vysílané v přímém přenosu na Facebooku a stanici ČT art, bude moderovat Marek Eben. V průběhu večera orchestr vyhlásí laureáta druhého ročníku Ceny Jiřího Bělohlávka. Jméno oznámí Anna Fejérová, vdova po šéfdirigentovi orchestru Bělohlávkovi, který zemřel před třemi roky.

"Všichni jsme strávili řadu měsíců v odloučení. V nuceném hudebním tichu jsme se strachovali o zdraví našich kolegů a jejich rodin i o lidstvo jako takové," říká šéfdirigent a umělecký ředitel České filharmonie Byčkov.

"Pandemie neskončila, boj o život pokračuje. Nyní však máme k dispozici lék, který může uzdravit naši duši. Mluvím samozřejmě o hudbě, jejíž duchovní síla nás dokáže podržet v těch nejobtížnějších životních chvílích," dodává.

Na Hradčanské náměstí v Praze, kde filharmonie tradičně uzavírala sezonu, přicházelo v uplynulých letech vždy několik tisíc lidí. Protože v letošním roce vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru není možné uspořádat open air koncert v takovém rozsahu, Národní památkový ústav navrhl přesunout jej na státní zámek Sychrov.

"Ze všech našich památek jsme vybrali zámek Sychrov nejen proto, že disponuje vhodnými prostory pro takto koncipovanou akci, ale i proto, že je tradičně spjat s hudbou. Často tu pobýval například jeden z velikánů české klasické hudby Antonín Dvořák," vysvětluje generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

V průběhu vystoupení mají platit doporučená bezpečností i hygienická opatření odpovídající aktuální epidemiologické situaci. Členové orchestru a další účinkující budou před koncertem otestováni na přítomnost nového typu koronaviru. V hledišti zasedne 500 hostů.

Zámek Sychrov bude 24. června zpřístupněn veřejnosti v běžných otvíracích hodinách, zámecký park však z důvodu příprav a konání koncertu zůstane celý den uzavřen.

"Open air koncert České filharmonie koncipujeme od samého počátku jako poděkování lékařům, sestrám a dalším zdravotníkům nejen za práci, kterou odvedli během nouzového stavu, ale za všechno, co pro nás dělají. Proto chceme některé z nich pozvat na Sychrov," avizuje David Mareček, generální ředitel České filharmonie.

Ta uvede Předehru a Scherzo, které napsal Felix Mendelssohn-Bartholdy ke hře Williama Shakespeara Sen noci svatojánské. Symbolicky v souvislosti s pandemií byla na program zařazena Pátá symfonie Osudová Ludwiga van Beethovena. Uprostřed večera pak zazní Koncert pro trubku Es dur od Josepha Haydna.

"Přestože koncert kvůli průzračnosti klasicistního stylu v kombinaci s náročnými technickými figurami nepatří mezi nejoblíbenější díla z pohledu interpretů, na zkoušky a následný koncert s Českou filharmonií a panem šéfdirigentem Semjonem Byčkovem se mimořádně těším," uvádí Stanislav Masaryk, který se v Haydnově koncertu zhostí sólového partu a v září zaujme pozici prvního trumpetisty České filharmonie.

Na dubnovém benefičním koncertu České filharmonie pro nemocnice bojující s koronavirem zahráli Josefa Špaček a Jana Boušková Dvořákovu Humoresku. | Video: Česká filharmonie
 

Právě se děje

Další zprávy