Metronomy na bočním oltáři. Koncert v Brně oslavil Mendelovo výročí

ČTK ČTK
21. 7. 2022 12:18
K oslavám 200. výročí narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela se středečním koncertem připojili členové Brno Contemporary Orchestra. V chrámu svatého Augustina zazněly skladby pěti autorů. Počáteční písmena jejich příjmení dohromady utvářejí slovo Mendel.

Orchestr, jenž se věnuje zejména soudobé vážné hudbě, na program zařadil také nezvyklou skladbu pro desítky mechanických metronomů od Györgyho Ligetiho. Ty byly umístěné na bočním oltáři chrámu.

Většinu metronomů potřebných k provedení Ligetiho Poème symphonique zapůjčil brněnským kolegům pražský Orchestr Berg.

Koncertní program se jmenoval Tři paprsky, které osvěcují skutečnost: věda, víra, umění. "Vybrali jsme skladby, které snad mohou evokovat Mendelovu strastiplnou cestu k víře, vědě i umění, které nepochybně jako tři paprsky osvětlují skutečnost, ale nijak ji ničemu nepřizpůsobují," uvedl dramaturg Viktor Pantůček. "Vybrali jsme skladby, které v Brně většinou nezazněly, které nelžou a které uchvátí," dodal.

Kromě Ligetiho padla volba na díla Oliviera Messiaena, Pavla Zemka Nováka, Luigiho Dallapiccoly a Georga Enesca. Orchestr dirigoval Pavel Šnajdr.

Středeční večer byl součástí Mendel Festivalu, jenž oslavuje kulaté výročí přírodovědcova narození a propojuje vědu, víru i zábavu. Akce začala uplynulou neděli mší ve starobrněnské bazilice. Hlavní program pro veřejnost se uskuteční v pátek a sobotu kolem baziliky na Mendelově náměstí.

 

Právě se děje

Další zprávy